Saunarakennuksen valaistussuunnitelma

Kuten aiemmin mainittu. Sain vihdoinkin sähkösuunnittelijan pyynnöstä itsestäni sen verran irti, että otin saunan valaistuksen pohdinnan alle.

Yleistä:

Saunarakennus tulee meillä toimimaan paljolti myös kesämökin korvikkeena. Kotijoukkojen sisustusvastaavan mietinnät menevät käsittääkseni aika vaalean/valkoisen sävyissä, mutta kuitenkin hieman mökkimäisenä. Eli tätä vasten ajatellen saattaisi olla ihan hyvä jos saunallakin mentäisiin tuolla puhtaan valkoisen värisävyllä. Itse saunassa varmaan tulee olemaan hieman kellertävämpääkin, mutta ehkä nuo oleskelutilat voisi olla päivänvalon sävyä. Toinen vaihtoehto sitten onkin 4000K sävy joka olisi hieman kellertävämpi mutta ei kuitenkaan kovin paljoa. Tämä päätös jääkööt myöhemmäksi.

Muuten melko samoilla linjoilla tulee mentyä kuin päärakennuksessa. Paljolti led -linjalla ja mielellään epäsuoraa valaistusta.

Saunarakennuksen valaistuksen hahmottelua...

Saunarakennuksen valaistuksen hahmottelua…

Sauna:

Itse löylyhuoneeseen pohdin pitkään haluanko tasaista valoa vai pistemäistä. Haluanko siivilöitymään lauteiden alta vai en. Kyllä kuitenkin nyt olen päätymässä siihen että haluan valopisteet kattoon (juuri toisin kuin esim. AD-lux suosittelee). Mielestäni katossa olevat valot ovat parempia valaistessaan seinää kuin esimerkiksi selkänojan takaa tulevat. Miksi? Katossa niitä saa hitusen kauemmaksi seinästä, jolloin seinää valaiseva valokeila on laajempi. Jos valot ovat selkänojan takana, lähes seinässä kiinni, on valokeila hyvinkin pistemäinen. Ajattelin kuitenkin joko tehdä katon reunaan pienen syvennyksen tai sitten listaratkaisun jotta katossa olevat valot eivät niin kovasti pistäisi silmään.

Lediä vai kuitua? Tätäkin pitkään pohdin ja etsin tietoa netistä. Tilanne voi vielä muuttuakin ennen kuin meillä on oikeasti ajankohtaista. Nyt kuitenkin itse laittaisin kuitua. Tämä sen takia, että ledit tykkäävät käsittääkseni viileämmästä. Monissa ledipohjaisissa valoissa on myös lämpötilaraja 80 asteessa. Jos kattoon valoja laittaa niin sen takia ehdottomasti laittaisin kuituvalot. Jos taas pysyisin selkänojan korkeudella tai alle, niin lämpötila ei nouse ihan niin kovaksi. Tällöin voisin harkita lediäkin. Hintaahan kuituvaloilla on selkeästi enemmän kuin ledisarjoilla, mutta itseäni ei ainkaan kiinnostaisi kovin nopeasti ruveta ledejä korjailemaan tai vaihtamaan vaikka kuinka halvemmalla pääsisi.

KPH:

Kylppäriin ajattelin laittaa epäsuoraa valoa. Ensiksi mietin että josko laittaisi yksinkertaisesti vain seinän viereen uran josta valaistaisiin seinää alaspäin. Tuli kuitenkin mieleen että se myös paljastaisi heti jos laatoituksessa olisi yhtään heittoja tai virheitä. Sitten keksin että josko tekisi katon keskelle koko pesuhuoneen levyisen alaslaskun (ks.kuva) ja siitä valaisisi kattoa molempiin suuntiin.

WC/Eteinen/pukuhuone:

Vessa menisi parilla ledipaneelilla ja ne haluan toimimaan liiketunnistimella. Eipä jää valot palamaan. Eteiseen/pukkariin tulisi 30×30 ledipaneeli joka on myös päärakennuksen ns. päävalaisintyyppi.

Takkahuone:

Tänne ajattelin ihan yksinkertaisesti seinän mittaista valolistaa josta sitten valo suunnataan ylöspäin. Alunperin ajattelin ihan yksinkertaisesti pitkälle sivustalle yhtä nauhaa, mutta onhan takkahuoneessa kuitenkin tulossa ylös avoin harjakatto, joten ehkä on nätimmän näköinen jos se valaisee molemmin puolin. Tämän lisäksi sitten pari varausta riippuville valoille oleskelualueen kohtaan (vasen reuna) sekä mahdollisen keittonurkkauksen kohdalle (ikkunan eteen).

Parvi:

Tämä aiheutti hieman epävarmuutta. On jotenkin vaikea tässä vaiheessa hahmottaa tilan kokoa ja korkeutta joten on myös hankala pohtia miten sitä valaisee. Ajattelin nyt alustavasti että laittaisi ulkoseinän päätyyn ns. seinävalaisimelle paikan. Siihen voisi rakennella levystä, sisustuskankaasta ja ledinauhasta tunnelmavalon. Sen lisäksi jos laittaisi varauksen jollekin kattovalolle harjan tienoolle. Jos vielä lisää tarvitsee niin molemmin puolin matalaan osaan sitten pistorasiat ja voi laittaa mitä valaisimia haluaa.