Pihavalaistuksen luonnostelua

Pitäisi pikkuhiljaa alkaa kilpailuttamaan sähkösuunnittelijoita, joten pitäisi siis valaistus miettiä loppuun. Sisävalaistus on jo jollain tasolla mietittynäkin, mutta ulkovalaistusta ei pahemmin vielä tullut pohdittua.

Alusta asti on ollut selvää että haluan keskivertotaloa enemmän ulkovalaistusta. Itselläni kun on työajat hyvinkin vaihtelevat, aikaisista aamuista myöhäisiin öihin niin en mitään ikävämpää syksyn synkimpinä hetkinä tiedä kuin tulla kotiin joka on aivan pimeä. Tästä siis seuraava kantava ajatus: ulkovalot ja pihavalot toteutetaan täysin ledeillä, jotta ei sähkönkulutus harmita kun ovat päällä. Suurin osa valoista tuleekin toimimaan hämäräkytkimellä, jotta olisivat päällä aina kun on tarvetta.

Kun nyt sitten olen piha- ja ulkovalaistus ruvennut miettimään, on tullut välillä mieleeni että noinkohan tulee pähkäiltyä jopa liikaakin. Jo se että olen oikeasti laittamassa ylipäätään valoja talon ulkopuolelle ja pihallekin, on enemmän kuin mitä suurimmassa osassa (etenkin vanhemmassa kaartissa) taloja näkee kun pimeällä kävelee. Mutta kuten sisätilojen valaistusta, olen yrittänyt miettiä toteutusta omista mieltymyksistäni ja toiminnallisuuden kannalta. Yritän huomioida miltä se näyttää sisältä ulos sekä miltä kokonaisuus näyttää kadulta katsottuna.

Itse suunnitelma

 • Katosten alle reilusti valoa, mahdollisimman häikäisemätöntä kadulta katsottaessa
 • Paikkoihin missä epäilyttävää liikehdintää saattaa esiintyä ja/tai jotka ovat muuten pimeitä alueita, liiketunnistimella varustetut valot
 • Ajoluiskan muuriin muurivaloja kulkua opastamaan
 • Roskakatokseen sekä talon seinään seinävalo joka valaisee alaspäin talon numeroa
 • Pääoven molemmin puolin ylös/alas valaisevat seinävalot
 • muutama muukin seinävalo ylös/alas
 • Pihalle tiettyjen puiden/kasvien juurelle ylöspäin valaisevat kohdevalot. Kun kasvit kiertävät tontin reunoilla, myös pimeällä voi sisältä nähdä minne saakka piha yltää
 • Parvekkeen kaiteeseen piiloon ledinauhaa tunnelmaa luomaan sekä pari tunnelmallista seinävaloa
 • Vaikka sisävalaistus tuleekin päivänvalosävyllä (5500K) niin ulos en sitä halua. 2700K on liian keltainen joten täytyy selvitellä mikä olisi hyvä. 4000K on valkeahko mutta siinä saattaisi olla juuri sopivan hitusen sitä kellertävyyttä. En tiedä saako esim. lähelle jotain 3500K luokka olevia.
Vielä hieman karkea hahmotelma, mutta ehkä se siitä...

Vielä hieman karkea hahmotelma, mutta ehkä se siitä…

Pohdintaa vielä aiheuttaa suurin osa valaisimista. Tosin ennen kuin me olemme siinä vaiheessa että päätös on todella tehtävä, on markkinoille kerennyt tulla ja sieltä poistua paljon eri valaisimia. Joten pääasia että paikat on suurinpiirtein selvillä. Yksi valo jota katselin ja joka voisi meille sopia on kuvassakin näkyvä Eulin Novo -valaisin. Tämä siis katokseen Siitä löytyy ledimoduulivalo mutta löytyy myös E27 kannalla varustettu versiokin. Sinne voisi sitten tarvittaessa vaihtaa lampunkin. Ja hintaa alle puolet ledimoduuliversiosta. Mutta onneksi vielä ei tarvitse sitovia päätöksiä tehdä.

Euli Novo -valaisin

Euli Novo -valaisin

2 vastausta artikkeliin ”Pihavalaistuksen luonnostelua

 1. Hei!
  Kun tuota ulkovalaistusta mietit, niin muista myös pistorasiat terassille ja parvekkeelle tms. jouluvaloja varten.

  • Aivan erinomaisen loistava muistutus! Onhan nuo tietenkin olleet mielessä jo kauan, mutta nyt kun rupesi tätä raapustamaan niin loistivat kyllä totaalisesti poissa mielestä. Kiitos muistutuksesta. 🙂

Kommentointi on suljettu.