LVI-suunnittelu vol.2

Huomaa että en pidä liian kovaa kiirettä suunnitteluiden kanssa. Sain jo syyskuun lopulla toiset versiot LVI-kuvista mutta vasta nyt marraskuun alussa sain tuttavan kanssa käytyä ne ajan kanssa läpi. Kyllä sieltä vieläkin löytyi muutettavaa ja kysyttävää, mutta homma etenee.

Asemakuva

Asemakuva ja korjaukset siihen.

Asemakuva ja korjaukset siihen.

Asemakuvaan tuli seuraavanlaisia muutoksia (näkyy myös itse kuvassa)

  • Sadevesiviemärin kaltevuus muutetaan 1.0% => 1.5%
  • Jätevesiviemärin kaltevuus muutetaan 1.5% => 2.0%Tämä siksi että ei turhaan laiteta minimikaltevuuksia kun on pelivaraa (etäisyys/korkeus). Jos/kun jotain painumisia tulee niin ei haittaa kun edelleen minimit täyttyvät. Jos taas ollaan jo heti rajalla, niin mahdollisien painumisten jälkeen ei ehkä olisikaan oikein.
  • Hieman KVV-vastaavan kera kuvaa tutkiessa jäi epäselväksi meneekö salaojat ja kaivot aivan oikein. Alla kuva miten meikäläiselle asia väännettiin raukalangasta.

    Näin ilmeisesti homman pitäisi mennä. PVK:ssa on sakkakuppi ja pallopadotusventtiili salaojille, joten salaojista hiekka ei valu pidemmälle eikä myöskään syystä tai toisesta nouseva vesi jatka salaojille saakka kastelemaan perustuksia.

    Näin ilmeisesti homman pitäisi mennä. PVK:ssa on sakkakuppi ja pallopadotusventtiili salaojille, joten salaojista hiekka ei valu pidemmälle eikä myöskään syystä tai toisesta nouseva vesi jatka salaojille saakka kastelemaan perustuksia.

VV-KUVA, yläkerta

VV-yläkerta

Yläkerran viemäreitä ja vesiputkien vetoja tutkittiin myös.

  • Vanhempien kylppärin ammeen viemäriksi oli laitettu tavallinen viemäri. Lisäsimme siihen erikoishajulukon sen varalle että amme jää vähälle käytölle tai käyttöjenkertojen välille jää pidempi aika. Ei tule hajut ylös.
  • Arkkitehdin kuvista tutkimme vähän välipohjan leikkausta ja siellä kun on ontelolaatan päällä 30mm eristettä ja siinä 80mm valu, johon tulee vielä kallistukset viemäreiden kohdalle, niin tulee aika ahdasta vesiputkien kanssa. Päätimme että ne viedäänkin nyt yläkautta koska kattojen alaslaskuissa on yllin kyllin tilaa. Myös kylmävesiputki pysyy kylmempänä kun ei ole lattialämmityksen alla. Putkiin sitten 9mm solumuovieriste lämpö/ropinasuojaksi (en tosin tiedä miten putket ropisee…)

VV-kuva, Saunarakennus

VV-sauna

Kellariin ei keksitty enää tällä katsantakerralla muutoksia. Saunalle tulikin sitten vähän enemmän.

  • Paljuvaraus saunan terassilla. Normaalin kaivon sijaan hajulukollinen versio. Syy lienee selvä. Siihen sitten lisäksi vielä saattolämpökaapeli mahdollista talvikäyttöä varten.
  • Miten palju täytetään? Noh, jos vaikka laitettaisiin ulos kylmävesiposti ja mahdollisesti erillinen lämminvesiposti (maalämpö tekee kohtuu edullista vettä. Tämä vielä pohdinnassa).
  • Saunan WC:n viemäriputki on piirretty hormin alle. Koska lopullista päätöstä hormin laadusta ei ole tehty niin kierretään se.
  • Kirjoitusvirhe (Rerus design kaivon sijaan pitäisi lukea Purus)

2 vastausta artikkeliin ”LVI-suunnittelu vol.2

  1. Miksi perusvesikaivon jälkeen pitäisi vielä olla tarkastuskaivo…. Tai tietysti jos välillä on pitkä matka ja kulmia niin ehkä sitten muuten ei.

    Saa olla myös aika iso lämpöpumppu ja varaaja että jaksaa paljun täyttää vedellä. About 2000 litrainen varaaaja….

    ja kyllä ne vesiputket sinne 80mm valuun mahtuu ihan loistavasti. Eihän putki vie kun 32mm suojaputkessa.

    • Minähän en näistä ymmärrä niin paljoa, mutta näin keskustelin asiasta tietävän tahon kanssa. Pitkä matka ei liene syynä, mutta ehkä ne kulmat sitten.

      Juu, taitaa olla vähän utopiaa se paljun täyttö lämpimällä vedellä. Jokin puukamina tai vastaava sitten ehkä mielummin.

      Itse piirtelin vähän mittaan tuota lattiarakennetta ja kyllä täytyy olla samaa mieltä. Vaikka kaatoa viemärin tienoolla tulisi reippaamminkin niin kyllä ne näyttäisi mahtuvan sinne.

Kommentointi on suljettu.