Naapureiden kuulemiset

Tänään vihdoin saimme aikaan lähteä pienelle kierrokselle tulevaan naapurustoon. Kolmella naapurilla piti käydä piipahtamassa ja hoitamassa kuulemiset. Periaatteessahan tämän voisi jättää rakennusvalvonnankin hommaksi, mutta tässä on hyvä paikka säästää jokunen kymppi tai satanen tekemällä itse. En kummemmin katsonut mikä on hinnaston mukainen taksa.

Kuulemiseen on parikin eri tapaa. Voi joko postittaa/toimittaa postilaatikkoon naapureille lomakkeen nimeltä ”ilmoitus rajanaapureille lupahakemuksen vireilletulon johdosta” jonka jälkeen sitten viranomaista varten täytetään ”selvitys naapureille ilmoittamisesta” -lomake. Siinä periaatteessa kerrotaan vaan että milloin on ilmoitettu ja kenelle. Tämä riittää siinä tapauksessa jos ei tule mitään kaavasta poikkeavaa tai muuten vain naapureilta erityistä lupaa vaativaa.

Toinen hieman persoonallisempi lähestymistapa on käydä henkilökohtaisesti naapureita tapaamassa ja vähän esittelemässä tulevaa projektia. Samalla tulee myös tutustuttua tuleviin naapureihin. Lomakkeena tässä toimii ”naapurin lausunto lupahakemuksen johdosta”. Tähän tulee sitten suoraan naapurin kommentit/huomautukset tai se ettei ole huomautettavaa. Myös mahdolliset poikkeukset kaavaan voidaan kirjata tähän ja antaa suostumus tätä kautta. Toinen vaihtoehto on saada naapureilta vapaamuotoinen kirjallinen lupa poiketa (meillä käytössä). Kun paperi on naapurilta allekirjoitettuna palautunut/haettu, liitetään se sitten sellaisenaan rakennuslupahakemukseen.

Päädyimme menemään jälkimmäisellä tavalla. Kaksi kolmesta naapurista oli paikalla ja pienen rupattelun jälkeen jätimme liitteenä olevat piirustukset rauhassa perehdyttäväksi. Nämä kaksi naapuria ovat ne joiden kanssa on jo sovittu poikkeuksista aiemmin. Kolmas naapuri on vielä meiltä tapaamatta ja tänään eivät olleet kotona. Jätin saatekirjeen kera paperit postilaatikkoon ja lupailin että kun noudamme papruja, tulemme tervehtimään porukalla. Sinällään ei pitäisi olla huomautettavaa sillä siihen suuntaan ei ole tarve poiketa mitenkään kaavasta.

Liitteenä naapureille meni asemapiirros ja julkkarit (kuvassa tosin pohjat ja julkkari).

Liitteenä naapureille meni asemapiirros ja julkkarit (kuvassa tosin pohjat ja julkkari).

 

2 vastausta artikkeliin ”Naapureiden kuulemiset

  1. Luulin aikoinaan itsekin, että meillä olisi vain 3 naapuria, koska rajanaapureita ei Rekolassa olevaan liikennevaloristeykseen enempää mahdu (kuin Vantaan kaupungin kadut ja 2 talon omistajaa). Yllätyin kuitenkin, kun kaupungilta saapunut lista naapureista käsittikin 11 naapuria, jolloin itse jätin naapureitten kuulemiset ihan suosiolla kaupungin tehtäväksi. Naapurien listalla oli siis mm. samassa risteyksessä olevat liikekiinteistöt, jotka on katualueen toisella puolella.

    Sitten kuriositeettina vielä sellainen, että nyt kun risteyksen toiselle puolelle ”naapuriin” rakennetaan rivitaloa, niin itse en saanut heiltä naareiden kuulemiskaavakkeita, koska en ole naapuri. Mutta tien toisella puolella olevalle ostarille ne kaavakkeet tuli, eli näin ne sitten sitä kautta, kun olen siinä kiinteistössä isännöitsijänä.

    Sinänsä minulle ihan sama, että kuka lasketaan naapuriksi ja kuka ei.

    • Itsekin piti kysyä tarkennusta arkkitehdiltä että ketkä nyt oikein kuuluvat kuultaviin kun tontti on hieman hankalasti (tämän asian suhteen) kujan päässä. Vastaus oli että kolme rajanaapuria. Katsotaan nyt sitten mitä on rakennusvalvonta mieltä.

Kommentointi on suljettu.