Pihasuunnitelma valmis

Alunperin pihasuunnitelman päätimme ottaa ulkopuoliselta koska rinnetontissa on aina omat haasteensa. Jos joku on jo valmiiksi miettinyt korkojakin niin helpottaa myös maatöiden osuutta kun voi jo valmiiksi läjittää maata oikeisiin paikkoihin odottamaan levitystä. Oma ongelmansa muodostuu myös siitä mitä kasveja sitä laittaisi ja etenkin mihin kohtaan. Joku kasvi joka saattaa vaikuttaa kivalta, voi olla hyvinkin suuritöinen tai sitten taas ihan väärässä paikassa ja ei menesty siinä. Saattaa siis koitua paljonkin turhaa rahan- ja/tai ajanmenoa.

Meidän piha

Oma näkemykseni alunperin pyrki käyttämään pihasta hyödyksi jokaisen neliön, etenkin etupihan puolelta. Kun ensimmäisen kerran suunnittelija sitten toi oma versionsa, olikin tunne vähän sellainen että jääkö nyt hyödyntämättä tilaa. Kun sitä sitten ajatuksella kävi läpi, alkoikin suunnitelma miellyttää enemmän ja enemmän. Lopputuloksena on hyvinkin suojaisa ja intiimi pihapiiri meitä miellyttävillä kasvivalinnoilla ja mahdollisimman pienellä ylläpitohuollolla.

Mukavan suojaisa ja toimiva pihapiiri

Mukavan suojaisa ja toimiva pihapiiri. Ohessa myös kasviluettelo.

Etenkin seuraavat asiat miellyttävät:

 • Kokonaisuus. Asuinrakennus, saunarakennus ja piha muodostavat hyvän, yhtenäisen alueen jossa saa rauhassa olla.
 • Rakentamisen pitkä aikajänne. Piha on suunniteltu niin että sitä tehdään aika- ja budjettivapaasti eli usean vuoden mittaan.
 • Jaottelu selkeästi oleskelualueeseen ja sisääntulopihaan. Oleskelualue on tarkoitus aikanaan olla 50-100cm korkeammalla kuin pihatie.
 • Lasten leikkialue tuli helpommin vahdittavaan osaan. Hyvä näkyvyys terassialueelta, parvekkeelta, keittiöstä sekä olkkarista.
 • Ennakkovarautuminen terassiin upotettavalle altaalle. Ei ihan ensimmäisenä to-do -listalla mutta jossain vaiheessa se on ajankohtaista. On lapsille kiva jokin kesälutrauspaikka saada.
 • Kasvivalinnat. Tuli sellaisia kasveja joista on kokemusta ja joista pidämme. Suunnittelija osasi myös ehdottaa kasveja joista (ainakaan minä) ei oltu ennen kuultukaan. Kukkimiset on ajateltu niin että pihan alueella olisi kesän-syksyn mittaan aina kaikkialla kukkimista. Ei niin että tuo osa pihasta kukkii keväällä, tuo osa kesällä jne.

Mitä tarkoitus tehdä ensiksi

No ihan ensiksi tietenkin pohjamaan muokkaus samalla kun talon pohjat kaivetaan. Pyrkimys on että saisi lähes kaiken maan käytettyä/hukattua omalle tontille. Edellytykset tähän ovat hyvät. Jos vähän louhintaa tulee, niin pyritään myös kaikki kivi käyttämään pengerryksiin. Irtokivet samaten.

Kasveista sen verran että listalla niitä on paljon. Muutama on sellaisia joita tontilla jo on, osa on varmaan helppo saada tuttavapiiristä. Ensimmäiseksi kuitenkin panostetaan muutamiin isoihin ja näyttäviin, eritoten puihin jotka vaativat myös aikaa kasvaakseen.

Pihan katseenvangitsija: Sembramänty (nro 1)

Sembramänty oli luokassamme tuntematon suuruus. Kasvaa n. 10-15m korkeaksi ja pitää melko hyvin kartiomaisen muotonsa. Pitkät ja vähän sinervät neulaset. Viihtyy aurinkoisella paikalla. Ikivihreää pihan näyttävimmälle paikalle.

Tyylikäs ja muodokas havupuu

Tyylikäs ja muodokas havupuu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusokirsikkaa julkisivuun (nro 4)

Rusokirsikkaan ihastuimme kun sellaisia sattuu löytymään vaimon äidin kotitalon vierestä, kaupungin alueelta. Ruusunpunaiset kukat puhkeavat kukkaan samaan aikaan kuin punaruskeat, kesäksi vihertyvät lehdet. Syksyllä lehdistö taas loimuaa tulenpunaisena. Tykkää aurinkoisesta paikasta ja kasvaa n. 5m korkeaksi. Sopivasti näkösuojaa mutta ei peitä koko taloa ja pihaa taakseen.

Upeita värejä läpi kasvukauden

Upeita värejä läpi kasvukauden

 

 

Mongolianvaahteraa väriä tuomaan (nro 2)

Tämä oli ainakin minulle myös uusi tuttavuus. Pakko sanoa että törkeän makean väriset lehdet. Melko pieni puu, kasvaa n. 3-6m korkeaksi. Syysväri oranssinpunainen. Kesäkuussa pientä kellanvihreää kukintoa. Tykkää aurinkoisesta tai puolivarjoisesta. Tätä olisi tulossa tontin pohjoispuolelle, ei hirveän paljoa siis tieltä käsin näkyviin mutta omaksi iloksi senkin edestä.

Leiskuvaa näyttävyyttä

Leiskuvaa näyttävyyttä

3 vastausta artikkeliin ”Pihasuunnitelma valmis

 1. Hei,

  Olemme myös rakentamassa ja pihasuunnitelmat ovat ajankohtaisia. Kiva lukea, että olette tyytyväisiä suunnitelmaanne. Voisinko saada suunnittelijanne yhteystiedot? Ja saako kysyä millaisissa hinnoissa teidän pihasuunnittelu pyöri?

 2. Hyvät puuvalinnat myös siinä mielessä, etteivät kasvukorkeutensa puolesta varmaankaan suttaa talon kattoa syksyisin lehdillään? Tietysti joku yksittäinen puunlehti voi välillä lentää yläviistoonkin tuulen mukana. Mutta ei läheskään niin paljon mitä iso koivu roskaa ihan talon räystään nurkalla. Rintamamiestaloissa tämä oli aika tyypillinen tapa sisustaa pihaa.

  Entä onko teillä tarvetta aidata pihaa? Meidän talon suunnitteluun on muuten vaikuttanut sellainenkin tekijä kuin mäyräkoira. Eli talon rappusista tehtiin umpinaiset (koira ei uskalla itse mennä avoportaita joista näkyy läpi) ja sitten pihan perä aidataan meillä siten ettei koira karkaa. Autokatokseen pääsee kuitenkin kadulta autolla ilman veräjiä avaamatta, eli aitaa on vain tontin ympäri (poislukien sisääntulotie) plus puolet pihasta.

  • Meilläkin talon suunnitelmaan on hitusen vaikuttanut perheen pieni karvapallo-westie. Nykyisessä kämpässä on avoportaat mutta alkuun se oli hankalaa. Eipä nykyäänkään mitenkään vauhdilla portaita kulje. Onneksi on tulossa umpiportaat.

   Piha on kyllä tarkoitus aidata. Pyritään tekemään se mahdollisimman huomaamattomasti eli ehkä ihan verkkoaidalla vaan joka pyritään hävittämään kasvillisuuden ja rakenteiden joukkoon. Lähes koko käyttöpiha tarkoitus olla myös koiran käytössä. Ei tarvitse olla muualla kuin muu perhe. 🙂 kun etupiha on tulossa korkeammalle kuin ajotie niin rajaus on helpohko tehdä.

Kommentointi on suljettu.