Pihavalaistuksen päivitys

Nyt kun saatiin pihasuunnittelijaltamme suunnitelma pihaa varten, niin tuli aika tehdä myös päivitykset pihan valaistukseen. Hyvää sähköpostien vaihtoa asian tiimoilta tuli käytyä AD-luxin Ilkka Pekanheimon kanssa ja sain muutamia hyviä vinkkejä. Pihasuunnitelman myötä on nyt myös mahdollista löytää oikea määrä ja oikeat paikat eri kasvien (pääasiassa puiden) kohdevalaisuun.

Pihasuunnitelma ja valaistus

Pihasuunnitelma ja valaistus

Muuriin olin aiemmin ajatellut laittaa ihan vain muurikivien väliin tulevia valaisimia, mutta em. sähköposteissa tuli siitäkin keskusteltua. Helposti ovat sitten liian hallitsevana tekijänä ja pihaan tullessa ensinnäkin häikäistyy, mutta myös vievät huomion muurista itsestään. Sainkin siis hyvän vinkin että muurin saisi tyylikkäämmin valaistua laittamalla alumiiniprofiili ylimmän kiven alapuolelle ja sinne sitten piilottaisi IP66 led-nauhaa. Tämä valaisisi epäsuorasti muurin eikä häikäise. Netistä onnistuin löytämään ainakin pari kuvaa joissa mielestäni on ainakin jotain sinnepäin.

Tässä ylin muurikivi itsessään on vähän ulompana muusta muurista.  Kuva:

Tässä ylin muurikivi itsessään on vähän ulompana muusta muurista. 

Sama lähempää.

Sama lähempää.

Kohdevalaistus

Käytännössä pyrin siihen että suurimmat puut olisivat valaistuja. Pihan etuosassa olevat rusokirsikat valaistaan tunnelman takia ja samalla se myös auttaa pimeällä ulos katsottaessa hahmottamaan tontin rajoja. Keskellä oleva sembramänty taas valaistaan kahdelta suunnalta jotta näkyy myös kunnolla useammasta suunnasta katsottuna. Onhan se hyvinkin keskeinen osa pihaa. Yhden kohdevalaisimen tai ainakin varauksen sille ajattelin laittaa myös luonnonkivillä kivettyyn rinteeseen (pihan eteläosa) ja suunnata sen kohti talon seinää. Kyseisessä kohdassa seinä on kohtalaisen suurehko yhtenäinen ala ja talon harjakin menee sen verran hankalasti ettei sitä kautta valaistusta saa. Ylös/alas valaisevat valotkin osaltaan taas luovat hieman levottoman vaikutelman joten jos tarve on, niin valaistaan se tällä tavalla. Se ei suorastaan tielle päin ole, joten siksi vain aluksi varaudutaan ko. lampun tarpeeseen.

Epäsuora valaistus talossa

Pitkään olen miettinyt mikä olisi meille oikea tapa valaista taloa. Se on alusta asti ollut selvää, että jollain tavalla haluan valoa myös pihalle ja nykyisten ledien kulutus on niin pientä, että ei ole syytä olla myös käyttämättä valoja. Lopulta olen nyt tässäkin päätymässä häikäisemättömään, epäsuoraan valoon. Parvekkeen alle ja autotallin pikkukatoksen alle (kuvan oik. yläreunassa) tulee IP66 led-nauhaa piiloon. Valaisevat hyvin taloa ja antavat myös miellyttävää yleisvaloa kulkemista varten. Samalla tavalla saunarakennukselle. Parvekkeella taas ajattelin piilottaa led-nauhan parvekkeen kaiteeseen. Silloin se ei pöydän ääressä istuessakaan häikäise silmiin.

Muut jutut

Jouluvaloille on tarkoitus laittaa muutamat ylimääräiset pistorasiat. Saunalle ainakin yksi näillä näkymin ja parvekkeelle pari. Voi olla että vielä täytyy miettiä josko muuallekin tarvitsee. Autopistokkepaikkoja ajattelin laittaa pari. Tokihan meillä on tuo autotalli jota on jopa tarkoitus käyttää autojen säilytykseen, mutta ei siitä haittaa ole että esimerkiksi raksapaku-ajalle löytyy yksi pistoke talon vierestä. Toista pohdin jos laittaisi ihan vaan muuriin johonkin kohtaan, jotta tarvittaessa voisi talvella tarjota vieraille mahdollisuutta lämmittää autonsa. Myös yksi sähkörasia täytynee laittaa roskakatokselle, jotta sinnekin saa jotain valoa.