Anturat edistyy

Tänään aamulla taas kasin jälkeen tontille. Hieno tapa viettää vapaapäiviä. Siellä jo kundit olivatkin aloittelemassa päivän hommia.

Heti aamusta rupesimme laskeskelemaan betonin menekkiä anturaa varten. Itse olin suoraan paperista laskien laskenut viime torstaina että noin 18 kuutiota menisi. Sillä arvolla laitoin jokusen tarjouspyynnön betoneista. Kolme tarjousta kerkesin saamaan seuraavaan aamuun mennessä ja lopuista ei ole vieläkään kuulunut mitään. Hintahaitari oli noin 118€ – 165€ per kuutio, joten kannatti kysyä ainakin muutama tarjous. Anturaan meille betonit nyt toimittaa Betset jonka tarjous oli edullisin ja sen lisäksi riittävän yksiselitteinen tälläisellekin puupäälle. Hinta oli kuutiohinta kuljetettuna ja pumpattuna. Sovittiin vielä, että ilmoitan maanantaina suoraan betoniasemalle tarkan määrän sekä ajankohdan valulle.

Tänään sitten tosiaan laskettiin tarkemmin menekki ja se mitä omissa laskelmissani en ollut huomioinut oli, että pitää varata 200mm anturan lisäksi vähän pelivaraa sen syvyyden puolesta. Myöskin anturan porrastuksista tulee lisää menekkiä. Lopulta laskien pääsimme arvoon n. 20 kuutiota ja soitin tilauksen 21 kuution mukaan joka on maksimi kolmella kuljetuksella. Ajankohdaksi valulle tulee nyt keskiviikko puolenpäivän jälkeen. Aika tarkentuu sitten kun pumppuautokuski soittaa aamukeikan jälkeen tarkemman ajankohdan. Keskiviikko aamuna on raudoitustarkastus, joten jää jokunen hetki korjailla jos on korjattavaa.

Saunankin antura lähes jo paikallaan valmiina.

Saunankin antura lähes jo paikallaan valmiina.

Betonivaluissa on määrän lisäksi huomioitava myös se, että mihin mahdollinen ylimääräinen massa laitetaan. Poisvienti maksaa hunajaa, joten parasta olisi jos sen saisi hyötykäyttöön. Hyvä kohde voisi olla vaikka muurien anturat, mutta ne olisivat tässä vaiheessa projektia vain tiellä joten ei. Sitten kuulemma joskus tehdään sellaisia ihan vaan kakkuja johon laittaa taiteltu rauta myöhempää nostoa varten (kakun koosta riippuen käsin tai koneella) ja aikanaan esim. jätelavalla kaatikselle, mutta ei sekään houkuta. Ajattelinpa sitten, että josko kaivaisin kuopan jo nyt siihen kohtaan mihin voisi roskakatoksen aikanaan pykätä. Sinne vähän rautaa seuraksi ja betonit päälle. Ja vaikka taittelee muutaman raudan tartunnaksi myöhemmälle lisävalulle joka olisi mittojen mukaan. Täytyy vielä kysyä mielipidettä mesulta ja vaikka raudoitusten tarkastajaltakin, mutta tuskinpa tuohon mitään estettä on.

Kuoppa mahdollisille ylijäämäbetoneille.

Kuoppa mahdollisille ylijäämäbetoneille.

Tänään sitten valuhommien järjestyttyä pääsin itsekin tosissani töihin. Täytyy sanoa, että oli se oikeastaan aika mukavaa hommaa päästä edistämään omaa taloaan. Tuli raudoitettua talon anturaa, surrattua harjateräksiä kiinni ja laitoinpa antura-raudoitukseen talon sekä saunarakennuksen osalta kiinni myös maadoituskuparitkin ja vein ne paikoilleen toisten maadoitusten kanssa. Saunalla myös piti vähän lapion varteenkin käydä kun oli vahingossa mennyt pari sähköjen suojaputkea anturan sisäpuolelle kun piti olla ulkopuolella (keskus saunan kulmalla). Vähän siis piti sen kanssa säätää, mutta hyvä siitä tuli. Huomenna jatkuu raudoitusten viimeistely ja sitten pitäisi kaikki pilarimuotit saada paikallee, oikeaan korkoon ja raudoitettua nekin. Sen jälkeen olisikin jo aikalailla valmista keskiviikkoa varten.