Anturan edistystä ja pientä hämmäkkää

Tänään taas kasin tienoilla tontille ja pienen tilannekatsauksen jälkeen minut lähetettiinkin autoilemaan muutamaan kauppaan. Ostoslistalla kaikenlaista pientä tarpeellista. Samalla vein lähi-rautakauppaan duunareiden tiedot raksatiliä varten. Jos tulee tilanne että en itse ole paikalla tai kykeneväinen hakemaan jotain ruuveja, nauloja tai muuta tarvittavaa.

Ajosta tultuani sitten hieman jatkoin raksakopin ”keittiönurkkauksen” viimeistelyä. Tässä vaiheessa sitten urakoitsija oli tehnyt tarkistusmittauksia ja huomannut että nurkkapisteissä oli jotain heittoa. Kuvissa luki että nurkkapisteet talon takasivustalla pitäisi olla 15200mm päässä toisistaan. Todellisuus vaan oli 15300mm. Ja siis millilleen se. Tarkistusmittaus eri mitalla ja sama tulos. Etuosassa mittaus ja tulos sama 15300mm ja pitäisi olla 100mm vähemmän. Ei muuta kuin soittoa kaupungin mittamiehille, että missäs voisi olla vika…

Kovasti olivat sitä mieltä, että me olemme siirtäneet maata täryttäessä nurkkien paikkaa tai vahingossa onnistuneet liikuttamaan niitä. Kysäisin maaurakoitsijaltakin asiaa ja sanoi, että ei ainakaan hänen toimestaan ole nurkkapisteet liikkuneet. Edes vahingossa. En tiedä todennäköisyyslaskennasta kovinkaan paljoa, mutta luulisin, että jotain lottovoiton luokkaa että molemmat sivut sattuisivat liikkumaan millilleen 100mm leveämmäksi kuin pitäisi. Epäilimme vastaavan mestarin kanssa, että mahdollisuus jonkin sortin mittavirheelle on vähän suurempi. Sinänsä ei väliä kenen virhe tässä vaiheessa sillä puolen päivän jälkeen kaupungin mittamiehet (tosin eri porukka tällä kertaa) kävi tarkastamassa kaikki nurkat. Nyt ne sitten ainakin on kaikki oikein. Mielenkiinnolla jään odottamaan tuleeko laskua perästä vai meneekö vielä samaan laskuun edellisten kanssa… Voi olla, että olisi vähän sitten reklamoitavaa laskun perusteista. Mutta pääasia että hommat pääsivät jatkumaan keskeytyksettä.

Puolen päivän jälkeen käväisin sukulaismiestä jeesaamassa kuljetushommissa ja sieltä takaisin päästyäni tosiaan oli jo mittamiehet käyneet ja homma jatkunut hyvää vauhtia. Yllättäen tontille anturalautojen kanssa samaan aikaan toimitettu kakkosnelosläjä oli sitten sopivasti talon sisäpuolisten kantavien seinien anturalinjojen tiellä, joten pieni taukojumppa saatiin siinäkin aikaiseksi kun noin kilometrin verran jumpattiin puutavaraa eri paikkaan. Riittävästi käsipareja niin nopeasti se meni, mutta hiki tuli. Flunssan jälkimainingeissa tuntui, että aika kunnon päälle tuppasi käymään. Onneksi ei ollut toista vastaavaa läjää tai olisi ehkä pitänyt toimia vaan päällysmiehenä 🙂

Tämmönen pieni kasanen siirrettiin...

Tämmönen pieni kasanen siirrettiin…

Muottitehdas vauhdissa ja muottia valmistuu.

Muottitehdas vauhdissa ja muottia valmistuu.

Talon muotit kohta valmiina, saunan muoti jo läjässä pelipaikoilla.

Talon muotit kohta valmiina, saunan muoti jo läjässä pelipaikoilla.

Nyt vaan toivotaan, että huomenna jo Vantaan energian kaverit saapuisivat hoitamaan kytkennät loppuun. Tiistaina lupailivat että ”pari päivää” menisi ja nyt on keskiviikko ja torstai jo odotettu. Onneksi on avulias naapuri joka edelleen tarjoaa sähköä.

4 vastausta artikkeliin ”Anturan edistystä ja pientä hämmäkkää

  • Lyhyt vastaus. Kyllä jää.

   Pidempi… tästä keskusteltiin urakoitsijan ja mestarin kanssa ennen muottien rakentamisen aloitusta ja asiassa on ilmeisesti kahta koulukuntaa. Toisten mielestä ei saa jättää niitä ja toisten mielestä ei ne siellä mitään haittaa. Jos olisi tulossa tuulettuva alapohja niin en varmana jättäisi mitään orgaanista sinne homehtumaan. Nyt kuitenkin tulee täyttöjä, eristeet ja lattiavalut päälle sisäpuolella ja ulkopuolelle maata paljon. Lisäksi alla on niin paljon mursketta ja soraa, että ei kosteus kyllä pääse nousemaan sinne saakka. Ei siis pitäisi olla mitään merkitystä että ne ovat siellä. Ja jos siellä maan alla jotain tapahtuukin niin radonputkistokin vielä tulee tuulettamaan lattiavalun alapuolta. En siis henkilökohtaisesti aio asiasta stressata.

   • Tosiaan eiköhän murskeen seassa ole aika ilmavat ja kuivat olosuhteet?

    Mutta meille vissiin sattui sitten sen koulukunnan timpurit, että muottilautoja ei jätetä mihinkään. Ja sivuiltakin ne alimmatkin laudat kaivettiin vaan sorkkaraudalla puoliväkisin ylös, vaikka jotkut niistä oli todella tiukassa. Meille tehtiin myös reippaasti muottien sivusta tuentaa. En sitten tiedä oliko sellainen tarpeen? Mutta ei ainakaan muotti levinnyt, kun betonia pumpattiin välistäin aika kovallakin vauhdilla. Meillä anturan korkeudeksi tuli 40cm ja leveydeksi 60cm, teillä näyttää olevan matalampaa? Tässä vielä kuvia meidän vastaavasta työvaiheesta:

    http://talo-rautio.talovertailu.fi/2012/09/14/anturat-valettu/

   • Näin itsekin ajattelin.

    Meidän muotti on hyvinkin erilainen kuin teillä oli. Teillä oli paalutusta ja se ilmeisesti vaatii enemmän sitten anturaltakin. Enemmän rautaa ja korkeutta. Meillä taas anturan korkeus on vain 200mm mutta seinärakenteesta johtuen sitten onkin 800mm leveää.

Kommentointi on suljettu.