Valaistussuunnittelua…

Aiemmin jo kirjoittelinkin vähän pohdintoja valaistuksesta ja miltä päivänvalovalaistus itsestäni tuntui. Hyvinkään asuntomessujen jälkeen tuli laitettua sähköpostia AD-luxille ja alettiin Ilkka Pekanheimon kanssa sähköpostitse pohtimaan valaistusta. Sain jokusen vinkin ja omat ajatukset olivat jo melko vahvoja. Siltä pohjalta sitten rupesin pohjakuvaan väkertämään paintin avulla suunnitelmaa ”paperille”.

Kantavia ajatuksia olivat paljon epäsuoraa valoa, erilaisia valaistustilanteita mahdollistava valaisinten sijoittelu sekä himmennettävävyys. Näillä eväillä pitäisi pystyä löytämään sopiva valaistus tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Mutta kuvat kertokoot enemmän…

Valaistus 1krs

– Oleskelutiloissa valaistus toteutettaisiin käytännössä pääasiassa epäsuorasti ledinauhalla. Keittiössä lisäksi työ/siivousvaloksi pari ledipaneelia (30×30). Hieman tunnelmaa sitten parilla seinävalaisimella, ruokapöydän ylle tulevalla riippuvalaisimella sekä takan tienoolle tulevilla suunnattavilla spoteilla.

– Makuuhuoneissa myös epäsuoraa valoa. Tässä suunnitelmassa ovat vielä toteutettu saalingeilla, mutta hyvin mahdollisesti vaihdan myös ledinauhaan. Lähes jokaisessa makkarissa myös lisäksi varaus kattovalaisimelle jos on tarvetta.

– Kylppäreissä näillä näkymin tulossa suuret peilit joidenka taakse ledinauhaa epäsuoraksi. Nämä voisivat toimia vaikka liiketunnistimella. Ei liian häikäisevää edes öiseen vessakäyntiin. Sen lisäksi sitten ledipaneeleita (toiseen neliö ja toiseen pari pyöreää) ja vanhempien kylppärissä myös epäsuoraa valoa kattorakenteisiin.

-Kulkuväylien yleisvaloksi ledipaneeleita sekä sitten liiketunnistimella lattianrajaan alaspäin suunnattuja pieniä kulkuvaloja yöksi. Sama portaikkoon.

valaistus kellari– Kellarissa eteiseen yleisvaloa samoilla 30cm x 30cm ledipaneeleilla. Liukuovikaapiston päälle epäsuoraa valoa ledinauhalla. Kuraeteisen ja eteisen välisen oven ylle ajattelin aukkoa johon tulisi molempaan suuntaan valaiseva opaalimuovipäällysteinen valo. Kulkukäytävän seinille ehkä seinävalaisimiksi taustavalaistuja tauluja tai vastaavia.

– Varastot, autotalli sekä tekninen tila valovoimaisilla mutta melko pelkistetyillä Allfive koteloiduilla valaisimilla.

– Kodinhoitohuone samalla tavalla ledinauhoilla kun keittiökin. Lisäksi työvaloa ledipaneeleista.

– Työhuoneessa työvalona parit ledipaneelit ja yleisvalona tässä kuvassa vielä saalinkia epäsuorana. Voi vaihtua vielä ledinauhaan.

Parit esimerkkivalaisimet:

allfive

Allfive opaalikupuvalaisin

LP180

Pyöreä 180mm halkaisijaltaan oleva ledipaneeli

LP300x300

300mm x 300mm ledipaneeli. Tämä tulisi olemaan yleisin valaisintyyppi meidän talossa.

 

5 vastausta artikkeliin ”Valaistussuunnittelua…

  1. Päivitysilmoitus: Habitare-messut 18.-22.9. Helsingin messukeskuksessa | Positiivisesti kohti päivänvaloa ja parempaa elämää

  2. Hei Vili,
    Oletko laskeskellut kokonaisvalotehoja eri huoneissa, vai laitoitko valaisinten lukumäärät ihan vaan mutu-tuntumalla, että ”näillä määrillä ainakin on riittävästi valoa”?

    Hyvältähän tuo kieltämättä näyttää. Jäin miettimään pitäisikö meillä tehdä vielä valaistussuunnitelma kokonaan uusiksi (eli kopioda tuo yllä oleva myös meille – ihan vaikka lähes tuollaisenaan…:-) )

    • Sanotaanko näin että osittain kumpaakin. Eli mutua oli mukana ja suunnittelin valaisinten määrät ihan sillä että saa erilaisia valaistustiloja ja että tiettyihin tiloihin (esim. eteinen) tarvitsee runsaasti valoa. Sitten valojen tehoihin käytin hieman apuna seuraavaa taulukkoa:
      ”http://www.adlux.fi/public/koti/valomaarat.html”

      Sain palautetta että oli hyvin mietitty suunnitelma joten päätin itse julkaista sen ja annoin luvan käyttää esimerkkinä. Jos omista mietteistäni on jollekulle muulle apua tai ideoita niin hyvä vaan. Koskaan ei rakentamisen suunnitteluvaiheessa ole liikaa hyviä ideoita 🙂

  3. Kannattaa vielä hetki miettiä noiden ledinauhojen käyttöä. Valoteho ei päätä huimaa esim saalinkeihin verrattuna. Valoja voi muyös ajaa himmennyksien taakse. Itse sähköasentajana en ole nähnyt vielä kun pari hyvintoteutettua ledinauhaa. Kaikissa muissa ongelmana on ollut sekalaiset värisävyt, pistemäinen valonlähde, liian pieni valoteho yms.

    Itse suosin ihan loisteputkilla toteutettua epäsuoraa valaistusta. Energiankulutus on kuitenkin aika minimaalinen ja valotehoa todellakin löytyy.

    • Kyllähän varmasti saalingeilla saa enemmän valotehoa irti, mutta uskoisin ledinauhan riittävän. Ainakin Habitare-messuilla katselin että ihan hyvä valo tuli. SanAn -tarranauhaledissä ainakin näyttäisi olevan 1000lm per metri valotehoa.

      Pistemäinen valo ei tule olemaan ongelma sillä kaikkialle minne tulee ledinauhaa, on se myös tarkoitus tehdä epäsuorasti ja tosiaankin niin ettei pisteet näy.

      Itseäni alusta asti on nuo ledit kiinnostaneet, saa nähdä tuleeko parin vuoden aikana kuinka paljon vielä kehitystä. Sekin voi olla tekijä joka vaikuttaa lopulliseen päätökseen. Mutta en ole vielä saalinkejakaan haudannut täysin ajatuksena. 🙂

      Kiitos vinkeistä kuitenkin, laitetaan korvan taakse tämäkin.

Kommentointi on suljettu.