Arkkitehti valittu!

Nyt se on sitten päätetty. Suunnittelutarjouspyyntö lähetettiin 7 arkkitehdille pääasiassa tuttavien ja kollegoiden suositusten perusteella. Vastauksia tuli 4. Tarjouspyynnössä oli selitetty meidän projektin perusasiat ja liitetty mukaan kaavadokumentti, Vantaan nettisivujen karttapalvelusta napattu karttakuva tontista sekä meidän toivelista/tilasuunnitelma arkkitehtiä varten. Tarjous pyydettiin arkkitehtisuunnittelusta + pääsuunnittelusta.

– Kallein vaihtoehto ei edes tarjousta suoranaisesti jättänyt, ilmoitti vain ettei pysty hinnalla kilpailemaan samoilla hujakoilla kuin mitä meidän ensimmäinen tarjous.

– Seuraavat kaksi tarjousta olivat samoissa hintaluokissaan eli noin 10.000€ – 12.000€ tuntumassa. Ensimmäisen tapasimme kasvotusten ja kemiat kohtasivat melko hyvin. Tuli kuitenkin hieman sellainen tunne, että joutuisimme ehkä tekemään kompromisseja enemmän kuin haluaisimme. Emme tiedä mistä moinen johtui mutta sellainen tunne jäi kummallekin.

– Toinen tarjous tuli ensin puhelimitse, sen jälkeen sähköpostilla. Könttäsumma 10te. Ehkä se että päätös jäi vain puhelinkeskustelun ja lyhyehkön sähköpostinvaihdon varaan vaikutti siihen että emme päätyneet tähän vaihtoehtoon myöskään. Jäi myös tunne että suunnittelijalla oli melkoisen kiire, tosin meidän projektissa ei vielä ainakaan aikataulupainetta olisi ollut.

– Viimeisen suunnittelijan tapasimme viime keskiviikkona ja hänestä jäi vahvin fiilis. Heti tapaamisen jälkeen ja myöhemminkin olimme molemmat sitä mieltä että tässä on melko varmasti meidän talomme suunnittelija. Löysimme toisemme heti samalta viivalta ja kun vielä tapaaminen alkoi tontilla käynnillä niin tuli tunne että hän oikeasti on kiinnostunut JUURI MEIDÄN projektista. Kun tarjous sitten tuli, niin päätös oli oikeastaan aika selvä. Hinta perustuu tuntiveloitukseen ja tarjouksessa oli arvio projektiin käytettävistä tunneista. Meillä kun luonnostelu on melko pitkällä, niin voi olla että luonnosteluvaiheen tunnit vähenee, mutta toisaalla saattaa sitten tulla enemmän säätämistä. Joka tapauksessa arvion perusteella hinta olisi n. 5.600€ ja vaikka ylimääräistä suunnittelutyötä tulisi toistakymmentä tuntia niin hinta jäisi selkeästi edullisimmaksi.

Arkkitehdistä taitaa tätä menoa tulla meidän asuinalueen yleissuunnittelija sillä päädyimme nyt sitten samaan suunnittelijaan kuin naapurustoon tulevassa Rinnetalo Hirvimäentillä -projektissa. Kyseessä on siis Klaukkalassa toimiva Arkkitar Oy ja suunnittelija Tarja Petäjä. Tervetuloa projektiin. 🙂

3 vastausta artikkeliin ”Arkkitehti valittu!

 1. Luultavasti suunnittelun hintaan vaikuttaa eniten juuri tuo tuntihinta. Jos kaksi arkkitehtiä käyttää esim. 100 tuntia, toinen 60 euroa/tunti ja toinen 100 euroa/tunti, niin hintaero on heti 4000 euroa. Yhden henkilön yrityksellä kustannukset ovat pienemmät kuin isolla toimistolla. Lopulliset katteet voivat silti olla hyvin lähellä toisiaan.

  Toinen mikä vaikuttaa hintaan on suunnittelun sisältö eli kuinka tarkalle tasolle arkkitehtisuunnittelu viedään. Yksityiskohtaiset työpiirustukset lisäävät heti työmäärää.

  Epäilen että hyvin harvoin arkkitehdit aloittavat suunnittelun täysin nollasta. Ihmisten tarpeet ovat hyvin samanlaisia ja kaikki asiakkaat ovat kuitenkin käyneet samat talotehtaiden esitteet läpi. Eli melkein aina voidaan ottaa joku jo suunniteltu pohja lähtokohdaksi ja muokata sen pohjalta ratkaisu. Minusta ainakin tuntuisi tyhmältä yrittää keksiä pyörä aina uudelleen (olen itse ICT-alalla ja suunnittelen myynnin ohjelmia).

 2. No jaah. En nyt menisi ehkä noin pitkälle. Ehkä nyt vaan onnistui kerrankin löytymään se hyvä ja hyvän hintainen. Tämä taitaa olla ko. arkkitehdin hintataso, sillä naapuriprojektissa oli samaa luokkaa hinta-arvio ja luonnostelua taisi tulla enemmän.

  Ensimmäisessä tarjouksessa oli sovittu, että luonnosvaiheesta jää maksu pois jos mennään meidän raapustuksilla. Siinä hinta olisi siis tullut 500€ alemmaksi. Suurin osa arkkitehdeistä varmaan veloittaa jotain 60-100 euroa/tunti. Hyväksytyssä tarjouksessa ensimmäisiin luonnoksiin oli varattu noin 25h. Eli jos siitä tosiaan 7, maksimissaan 15 tuntia voi saada pois niin hyvien omien luonnoksien säästö voisi olla luokkaa 500-1500 euroa.

 3. Summa summarum:
  Ilmeisesti siis omilla luonnoksilla – jos tekee ne riittävän hyvin, voi säästää ”puolet” eli noin 5 tonnia?

  Kai tuo haarukka 10-12 tonnia on kuitenkin aika normaalia, jos arkkitehti alkaa tekemään kaiken luonnoksista ja ihan alusta alkaen.

Kommentointi on suljettu.