Väliseinät nousee

Tässä nyt samantien vielä tämän päivän edistys. Ettei jää blogi laahaaman jälkeen:

Perjantaina päästiin heti aamusta jatkamaan eilisten edistysten parissa. Nuoriso jatkoi saunalla ja me ”vanhukset” sitten talon väliseinien parissa. Saunalla oli hieman säätämistä ensimmäisen kerroksen kanssa ja jotta hyvää tuli niin piti yhdestä osasta ottaa pieni takapakki ja yrittää uudelleen. Lopulta kuitenkin ensimmäinen kerros saatiin paikalleen.

Työstettävyydestä voi sanoa, että väliseinät katkeaa suhteellisen kivuttomasti (tosin pirullisen paljon pölyttäen) rälläkällä. Terän leveydeltä joka puolelta ja kopautus. Sen jälkeen rälläkällä pieni siistiminen ja ihan ok jälkeä tulee. Ulkoseinäharkon kanssa sitten taas työstettävyys on melkoisen haastavaa. Se kun tulee se pidemmän puolensa kanssa tosiaan 500mm leveäksi seinäksi, niin jos joutuu (ja meillä joutuu) leikkaamaan pituussuunnassa niin voi hyvää päivää… Ei meinaa harkot pysyä kasassa vaan tuppaa lohkeilemaan. Kokeiltu on nyt isoa rälläkkää sekä Dewaltin Alligator -harkkosahaa. Huomenna saadaan uusi parempi terä siihen, toivotaan että helpottaa.

Saunan osalta päivä päättyi siihen, että ensimmäinen kerros on valmis ja kuivuu rauhassa kestäväksi. Saunarakennuksen sisälle on saatu telineet kasattua ja jonkinmoinen läjä painavia kiviä nostettu telineille. Lauantaille siis hyvät edellytykset iskeä turbovaihde päälle.

Saunalla näkyy jo edistystä.

Saunalla näkyy jo edistystä.

Ensimäinen kierros Porothermia paikallaan. Aukko vasemmassa reunassa on liukuovelle.

Ensimäinen kierros Porothermia paikallaan. Aukko vasemmassa reunassa on liukuovelle.

Talon sisällä taas väliseinät nousee hyvin. Korkeus on osaltaan jo noin kahdessa metrissä. Kohta pitääkin sitten ruveta paria ylityspalkkia muotittamaan. Onneksi niitä ei tule enempää tässä yhteydessä. Homma kuitenkin eteni hyvin niin että yksi kaveri latoo kiviä menemään, itse pääasiassa hoidin kivien leikkaamisen ja kantamisen. Siinä ohessa sitten vähän telineiden kasailua ja muuta touhua.

Yhdeltä osaltaan tosiaan kahdessa metrissä (8x250mm), toiset vielä tulee perässä.

Yhdeltä osaltaan tosiaan kahdessa metrissä (8x250mm), toiset vielä tulee perässä.

Käytännössä nyt ylempien kerrosten latominen menee melko hyvin. Kivet ovat kuivia ja vaatiikin sen, että ennen liimalaastin levitystä toisesta ämpäristä pienellä harjalla kostutetaan harkon pinta vedellä. Tämä osaltaa putsaa tiilipölyn pois ja auttaa pitoa ja toisaalta taas estää huokoisen tiilen imaisemasta laastissa olevaa vettä itseensä. Silloin se kuivuisi liiankin nopeasti eikä enää pidä. Laastin levitys menee hyvin niin että ämpärissä on noin kolmasosaltaan liimalaastia ja sitä sitten levitetään ihan maalitelalla. Toimii hyvin ja laasti on kohtuu riittoisaa. Ei siis kannata tehdä liikaa kerrallaan ettei pääse jähmettymän liikaa.

Päivän päätteeksi lopputulema oli tämä:

Siinä se seinä alkaa nousta.

Siinä se seinä alkaa nousta.

Tieltä päin alkaa jo näkemään taloa nousemassa montusta.

Tieltä päin alkaa jo näkemään taloa nousemassa montusta.