Talon sijoittaminen tontille

Siitä saakka kun tontti vihdoin saatiin, on kyllä ollut melko selkeät kuviot miten haluaisin sijoittaa talon. Tieltä käsin katsottuna mahdollisimman taakse (itään) ja yksi reuna niin etelään kuin mahtuu. Eteläreunassa on kantakiinteistölle menevä kunnallistekniikka rasitteena ja kumpare jonka se muodostaa on noin viitisen metriä rajasta. Tarkkaa sijaintia putkille ei ole vielä tiedossa, joten voi vielä olla toiveita että talon saisi ihan siihen neljään metriin.

Saunarakennus tulisi pohjoiselle puolelle, melko lähelle päärakennusta. Paloturvamääräysten ei pitäisi olla ongelma kun tiili rakennusmateriaalina. Näin sijoitellen jäisi suurin osa pihasta länsi-etelä auringosta nauttimaan, joten hyvä olisi. Vielä jos kantakiinteistön omistajilta kysyisi saisiko tuoda 4m alueen yli yhtään lähemmäksi rajaa niin saisi taloa vieläkin enemmän takaosaan. Silloin jäisi vielä enemmän pihaa yhdelle puolelle

Pientä askartelua Vantaan karttapalvelun, kuvakaappausten ja paintin kanssa. Ei mitenkään tarkoissa mitoissa.

Yksi vastaus artikkeliin ”Talon sijoittaminen tontille

 1. Meillä on myös omalla tontilla rakennusten sijainti vähän poikkeava siitä pääsäännöstä, jonka mukaan rakennuksesta toiseen pitäisi olla paloturvamääräysten mukaan 8m ja rakennuksesta tontin rajaan pitäisi olla 4m.

  Ensinnäkin lähtökohtana meillä oli sellainen, että naapurin tiilitalon seinä on käytännössä yhdessä tontin rajassa kiinni. Tai on siinä ehkä 20 cm, mutta jotenkin lohkominen on aikoinaan tehty niin, että kaikki maa 60-luvun talosta eteenpäin on lohkottu emotontista erilleen.

  Meidän puutalosta on lyhin etäisyys naapurin tiiliseinään 6560 mm. Siihenkin väliin tulee vielä terassin rappuset. Naapurin tiiliseinässä ei ole ikkunoita. Varauduimme käyttämään palamattomia materiaaleja tässä kohtaa myös omassa talossamme, jos olisi vaadittu. Mutta ei vaadittu.

  Pohjoisen puolella (Laurintie) talomme pitkä seinä on tontin rajasta 2600mm päässä. Ja tähänkin väliin rakennetaan vielä pääoven eteen katos, joka ottaa tästä kaistaleesta 1450 mm.

  Lännen puolella tontin raja on kaareva seuraillen tien risteyksen muotoja. Talon nurkat ovat lähimmillään 2190mm ja noin 900mm talon tontin rajasta. Ja kun niissä nurkissa on vielä salaojakaivotkin rakennuksen ja rajan välissä, niin salaojakaivosta ei rajalle montaa milliä jää. Kun kellarin kuoppaa kaivettiin (salaoja kaivot jäi tottakai kuopan sisään), niin loppupeleissä lossaamisesta johtuen naapurin eli kaupungin maillakin varmuudella käytiin. Nyt on kuitenkin maatäytöt jo suurimmaksi osaksi tehty, niin ei siitä rajanylityksestä onneksi mitään sanomista tullut.

  Näillä sijoitteluilla meille saatiin hyvä autopiha itäpuolelle taloa ja hyvä oleskelupiha talon eteläpuolelle.

  Oma arkkitehtimme neuvotteli poikkeamat kaupungin kanssa, eikä niissä keskusteluissa tietääkseni mitään ongelmia ollut. Rakennusluvassa muistaakseni tosin maksettiin satanen tai pari ylimäääräistä maksua ”vähäisistä poikkeuksista” johtuen, ja luvat näillä poikkeamilla rakentamiseen saatiin.

Kommentointi on suljettu.