Luonnokset nro 3

Luonnostelu on edennyt hyvin ja itse asiassa nämäkin luonnokset ovat olleet hallussamme jo jonkin aikaa. Melkein unohtui laittaa ne tänne.

Etelän julkisivussa tulivat seuraavat muutokset:
– Kulkuovi autotalliin
– Parvekkeen kate jatkuu koko parvekkeen päälle
– Kahden makuuhuoneen ikkunoita hieman madallettiin, jotta päälle jää riittävästi tilaa kiinteää parvea varten

Itäpuolen julkisivu on alusta asti pysynyt melko samanlaisena. Nyt tuli hitunen muutos eli myös tämän makuuhuoneen ikkunaa muutettiin vastaamaan etelän kahden makkarin kokoa.

Länsipuolen muutokset aiemmin mainitun parvekkeen kattamisen lisäksi ovat:
– Olohuoneen ja ruokatilan ikkunoita suurennettiin.
– Liukuovet kasvatettiin 1500mm -> 1900mm. Tulee enemmän kulkutilaa ja saadaan kilpailutettua kaksi eri valmistajaa.
– Kuraeteisen ikkuna muutettiin ns. ”kellarin ikkunaksi”
– Kylmään varastoon lisättiin pieni ikkuna tuomaan luonnonvaloa.

  Pohjoisen puolen ainoa näkyvä muutos liittyy parvekkeen kattamiseen.

Asuinkerroksessa muutoksia tapahtui aiemmin mainituissa ikkunoissa sekä sitten takan sijoittelussa (tosin se meni väärin ja siihen palataan seuraavassa luonnoksessa). Lasten kylppäriin myös suihkua hieman siirrettiin ja sinne tuli IV-putkistolle läpivientipaikka. Pienimpään makkariin myös piirrettiin 1500mm leveä, koko huoneen mittainen sänky. Siellä myös ikkuna siirtyi, joten jää tilaa kaapistolle.

Kellarissa muutokset melkein kaikki tulikin jo mainittua julkisivuissa, eli siis ikkunat ja kulkuovi. Pieni muutos myös tuli siinä, että vihdoin tuli alas asti piirrettyä pyykkikuilu. Ajattelin että menee aika näppärästi kun upottaa sen varaston puolelle, niin saa suoraan laitettua pyykkikaapit aukkoon. Ison varaston ja autotallin välinen kulkuovi myös siirtyi vasemmalle päin. Jää enemmän ehjää seinätilaa varaston nurkkaan.

Asemapiirros versio 1

Saatiin arkkitehdiltä asemapiirros tontista. Näkee vähän miten rakennukset mahtuu. Nyt piirustuksessa on käytetty rakennusjärjestyksen mukaista 4m etäisyyttä rakennuksille tontin rajasta. Tulemme ainakin kysäisemään kantakiinteistön omistajalta, josko saisimme alittaa tämän. Antaisi enemmän pihatilaa meille ja vähentäisi ns. hukkatilan määrää talon takana. Naapurillekin se tarkoittaisi vähemmän palloilua tontin heidän puoleisella sivulla. Eiköhän samaan syssyyn kysytä lupaa pohjoisen puolen naapuriltakin.

Asemapiirros, luultavasti vielä tulee pientä hiomista

Kuvasta käy ilmi se mitä olen hakenut rakennusten suunnittelulla. Täydellisessä maailmassa saisimme takana olevalta naapurilta luvan siirtää asuinrakennusta taaksepäin, pohjoisen naapurilta jos saisi luvan 4m alitukseen niin saisi saunarakennusta hieman enemmän kohti rajaa ja jos rakennusvalvonta suo, niin saisi vielä saunarakennusta siirrettyä lähemmäksi taloa. Hienoa olisi jos kaikki kolme onnistuisivat, mutta jokainen muutoksista parantaisi osaltaan tontin käyttöä.

Paloturvallisuusmääräykset sanovat kuulemma niin että jos saunarakennusta siirtää lähemmäksi kuin 8m niin pitäisi olla jommassa kummassa rakennuksessa paloseinä. Jos taas menee alle 4m, pitäisi sitten molemmissa olla. Itselleni on vielä vähän epäselvää kuinka paloseinän vaatimuksia joutuu huomioimaan tiilitalon kanssa, maallikkona luulisi että tiiliseinä itsessään olisi jo aika hyvä palomuuri.

Edut rakennusten siirtämisessä lähemmäksi toisiaan olisivat siinä että tontin länsipuolelle jäisi enemmän hyötytilaa vaikka lasten hiekkalaatikolle, leikkimökille ynnä muulle. Puhumattakaan siitä, että saunaan olisi lyhyempi kävely. Ihan tuollaisenaan matka ei oikein miellään kelpaa.

Saunarakennus

Nyt on luonnokset tehty myös saunarakennusta varten. Hieman poikkeaa omista raapustuksista, mutta mielestäni parempaan suuntaan. Hyvä siitä tulee.

3D kuvaa ulkoa käsin.

Ulkoapäin rakennus näyttää kivalta. Terassi on leveimmältä sivultaan suurinpiirtein etelään ja ilta-aurinkokin paistaa tuolta vasemmalta katetulle terassille.

Pohjapiirustus

Pohja on oikeastaan tosi kiva. Takkahuoneesta tuli melkoisen valoisa ja kivan tilava. Sauna on juuri niin kuin halusinkin, tosin lauteita vielä vähän pohditaan jahka oikeasti pääsee hahmottamaan tilaa. Tarkoitus olisi tehdä normaalia syvemmät ylälauteet, jolloin ylhäällä voisi istua mukavasti seinään nojaten ja jalat ylälauteella. Se voi taas vaikuttaa lauteiden muotoon.

Saunan ja kylppärin yläpuolelle on myös tulossa parvi mahdollisia yövieraita varten. Alun perin olin ajatellut vain nukkumalaveria tai vastaavaa tuohon takkahuoneen ylle, mutta blogien ihmeellinen maailma muutti ajatusta. Villa Punahilkka -blogin saunarakennuksessa (Villa Hukka) parvi oli sijoitettu saunan ja pesutilojen yläpuolelle. Vaikutti järkevältä ja aika hyvältä ajatukselta, joten ei kun vaan hyötykäyttöön. Kiitos sinne päin vaan. :)

Voin jo kuvitella kuinka mahtavan kokonaisvaltaisen saunakokemuksen tuolla saa. Seinän läpi lämmitettävä puukiuas takaa, että aina saunoessa on myös takkatuli tunnelmaa luomassa.