Pistekuvia sähkösuunnittelijalta

Viikko sitten sähköpostiin tupsahti sähkösuunnitelman pistekuvia tarkasteltavaksi ja kommentoitavaksi. Kerkesin niitä muutama päivä sitten vähän tarkemmin tutkailla ja jokunen pieni muutos tuli, muutama kysymys heräsi ja pari lisäystä keksin.

Ohessa omat suoraan omat korjaukset/pohdinnat kuvissa.

Kellarikerroksen pisteet

Kellarikerroksen pisteet

Kellarikerroksessa huomasin seuraavaa:

 • Autotallin oven yllä on katos, siitä puuttui ulkovalaistus eli led-nauha katoksen alta.
 • Eteisessä/vaatehuoneessa jäi itselleni epäselväksi kummassa liiketunnistin on. Vaatehuoneessa ainakin pitäisi olla, mutta pakko myöntää että nyt en tarkkaan muista oliko suunnittelijan kanssa puhetta myös eteisessä olevasta liiketunnistimesta jolla syttyisi osa valoista.
 • Autotallin ulko-oven viereen ajattelin jos lisäisi vielä yhden katkaisijan jolla toimii kaikki valot. Tarkoitushan on täälläkin että liiketunnistin sytyttää yhden kattovaloista ja sammuttaa sen automaattisesti. Katkaisijasta sitten saa loputkin päälle halutessaan. Mietin vaan tilannetta että on tarvinnut paljon valoa ja poistuu ulos sivuovesta. Silloin saisi myös kaikki valot siitä pois.
 • ”kuntohuone” eli tuttavallisemmin varasto. Nämä siis sinällään vähän edellä aikaansa ja yritän vain miettiä missä voisi tarvita jotain. Alkuun tila on siis yksi suuri varasto ja voi olla että sitä ei koskaan muuhun käyttöön otetakaan. Tänne siis mietin myös vähän dataa ja pohdin että mitäs kautta nykyaikaisissa taloissa radioon tulee piuha.
Asuinkerroksen pisteet

Asuinkerroksen pisteet

Asuinkerroksessakin oli pieniä huomioita:

 • Makuuhuoneista 2 ja 3 näyttäisi puuttuvan epäsuora valaistus eli led-nauha valokourussa katonrajasta.
 • MH4:n kattovalon/rasian paikka on nyt kiinteän parven yllä. Sitä voisi siis siirtää reunemmas väljemmille vesille jotta halutessaan siihen voi vaikka jonkin riippuvalon laittaa.
 • Lasten leikkitilassa voisi olla toinenkin katkaisija valoille. Ehkä kaapiston seinässä.
 • Keittiössä muutamakin juttu. Jääkaapin ja pakastimen pistorasiat näyttäisi puuttuvan. Saarekkeessa oli jokin rasia, varmistan vaan että sinne tulee viinikaapille pistorasia. Keittiön nurkan kotelointiin on tulossa upotettuna mikro, sille pistorasia. Tekniikkaseinälle sähkö kahdelle koneelle päällekkäin: uuni + mahdollisesti kahvikone.
 • Keittiössä myös tuli mieleen sellainen että oven vieressä olevaa seinää olemme pohtineet ns. perheen infoseinäksi. Sinne siis kalenterit ynnä muut kaikkien nähtäväksi. Ajattelinkin että jos varautuisi tulevaan ja laittaisi siihen myös rasian sähkölle ja datalle näyttöä/telkkaria varten. Sitä vauhtia kun tekniikka kehittyy, niin siinä saattaa olla 10v. päästä suuri kosketusnäyttö jolla kalenterit ynnä muut on.
 • Yövalot toteutetaan niin että ledinauhaa laitetaan eteisessä seinään tehtyyn uraan ja se lapsille yövalona ajastimella. Meidän makkarissa sitten kulkuvalo liiketunnistimella (vaatehuoneessa) piilotetaan kaappien sokkeliin. Värisävyltään paras yövaloksi olisi punainen mutta ajatus tuntuu niin eksoottiselta että vähän vierastamme sitä. Siksi mietinkin että josko siihen laittaisi RGB-nauhaa jossa voisi värin säätää itse. Tosin en tiedä saako siihen myös normaalin sävyn vai onko se joka tapauksessa sitten vain joko punainen, vihreä tai sininen. Täytyy selvittää.
Saunarakennuksen pisteet

Saunarakennuksen pisteet

Saunarakennuksessa nyt ei paljoa muokattavaa löytynyt:

 • Saunan kuituvalot tarvitsevat projektorin. Minulle jäi epäselväksi onko se tähän laitettu vai ei. Paras paikka lienee pesuhuoneen katon alaslaskussa.
 • Pohdin myös että jos joskus tekisi terassiin epotetun altaan lapsille niin voisiko siihen jotenkin jo järkevästi varautua lämmitys/puhdistusmielessä?

Yksi vastaus artikkeliin ”Pistekuvia sähkösuunnittelijalta

 1. ”Yövalot toteutetaan niin että ledinauhaa laitetaan eteisessä seinään tehtyyn uraan ja se lapsille yövalona ajastimella…”

  Meilläkin yövalaistusta toteutetaan LED-nauhalla, mutta niin että ulos tuleviin valoihin laitetaan hämäräkytkin, ja saman hämäräkytkimen taakse menee myös sisärappusten reisipuihin urattavat LED-nauhat.

  Saa nähdä sitten pitääkö sinen lisätä hämäräkytkimen lisäksi myös kello, eli onko sisällä valot liikaa päällä…

  Sisärapuissa on tietysti myös katkaisijasta päälle/pois menevät isommat valot.

Kommentointi on suljettu.