Palaveerausta rakennesuunnittelijan kanssa

Eiliselle illalle oli sovittu tapaaminen rakennesuunnittelijamme Arto Leppäsen kanssa. Hänellä oli jo pitkä päivä takanaan mutta ehti vielä meille kaikesta huolimatta. Ruvettiin käymään läpi rakenteita ja täytyy sanoa että oli se melko valaisevaa. Vaikka kuinka on alusta asti miettinyt taloa mahdollisimman yksinkertaisena, niin kyllä siellä kuitenkin on haastavia kohtia joita jouduttiin miettimään tovi jos toinenkin.

– Käytiin läpi kellarin päälle tulevat ontelolaatat ja miten päin niitä laitetaan, mikä seinä pitää olla minkäkin levyinen jotta kantaa laattoja jne.

– Mietittiin talon kellarin takaosan maanpaineseinää ja sen pystytukia. Siinä on sen verran pitkiä pätkiä ilman väliseiniä että täytyy pohtiä millä tavalla jäykistää rakennetta. Vaihtoehtoja on väliseinät, näkyvät pystytuet tai sitten ”piilossa olevat” pystytuet eli siis tuet jotka saadaan tehtyä jättämällä harkkoihin lattiasta kattoon tuleva ura, joka raudoitetaan ja valetaan. Se sitten ankkuroidaan ylhäältä ja alhaalta. Katsotaanpa mihinkäs tässä päädytään… minun puolestani ei ole esteitä minkään noista käyttämiselle.

– Mietittiin talon etuosassa parvekkeen sekä autotallin edessä olevan lipan rakenteita. Todennäköisesti mennään teräslinjalle, niin pysyy rakenteet kohtalaisen järkevänkokoisina. Hintaa tulee tietty lisää mutta ainakin kestää. Parvekkeen lattia tullee näillä näkymin ontelolaatoista. Mittailtavaksi vielä jää että riittääkö ns. ulompana olevaan osaan 8m ontelolaatta vai ei. Eli saako yhdellä vai pitääkö mennä kahteen.

– Saunarakennus kaikessa yksinkertaisuudessaan itseasiassa aiheutti eniten pohdintaa. Siellä oman hankaluutensa muodostaa kattorakenne. Toinen puoli kun on korkeampaa tilaa ja toinen on se pesutilojen yllä oleva parvi. Ongelma oli siinä että ihan helpolla sitä ei meinannut keksiä miten saisi tehtyä sen kattotuoleilla vaan oli vaarana että joutuisi tekemään osittain tuoleilla ja osittain kurkihirrellä. Hieman sitten ajatuksena muokattiin sitä miltä korkea tila näyttää ja päästiin ratkaisuun joka todennäköisesti mahdollistaa sen ettei tarvitse muuta kuin tilata vähän erikoisemman mallisia kattotuoleja. Jäämme siis odottamaan mitä suunnitelmat pitävät sisällään.

– Palo-osastointeja myös käytiin läpi ja pohdittiin että autotallissa olevat kaksi ikkunaa saattaa joutua tekemään paloikkunoina. Ne kun ovat 600x600mm kokoisina piirretty kuviin. Arto sitten hetken mietti ja ehdotti josko kahden ”isomman” ikkunan sijaan tekisi kolme pienempää. Ilmeisesti sille tarvitseeko ikkunaa huomioida palo-osastoinnissa on rajansa ikkunan pinta-alassa. Jos se on 0,2 m2 tai alle niin ei tarvitse. Siispä laitoin eilen samantien arkkitehdille viestiä josko muutettaisi ikkunoiden määrä kolmeen ja koko 500x400mm.

– Saunarakennuksen palo-osastointia myös mietittiin kun se on niin lähellä rajaa. Jos sitä ei palo-osastoi, niin naapurin mahdollisesti halutessa lisärakentaa, tulisi heidän asemoida rakennuksensa palo-osastointimielessä vähintään 6m päähän rajasta jotta rakennusten välinen 8m täyttyy. Kaava itsessään vaatii jättämään 5m rajaan. Muistinpa tähän että meillähän on naapurilta kirjallinen lupa tulla max. 3m lähemmäs rajaa ja siinä on myös vahvistettu että naapurit ymmärtävät tämän tarkoittavan sitä että pitää jättää 10m meidän rakennuksen ulkoreunasta. Sinällään ei ole ongelma kun naapuri silloin sanoi, että jos he joskus rakentavat lisää niin se on saunarakennus ja se tulisi eri rajan tuntumaan kuin tuo meidän tönö.

Siinähän sitä saatiinkin leppoisasti kulumaan reilu tunteroinen. Nyt vaan odottamaan millaisia kuvia ja ratkaisuja tulee.

4 vastausta artikkeliin ”Palaveerausta rakennesuunnittelijan kanssa

 1. Hyvä rakennus blogi. Mukava lukea suunnitelmia ja taloideoita. Meillä oma projekti lähenee hiljalleen loppua Kivistössä päin. Täytyy tulla katsomaan myöhemmin kun alkaa talo valmistumaan, miten projekti on käynnistynyt. Meillä ei käynyt niin hyvä onni naapureiden suhteen että naapureita olisi ollut 3kpl. Meillä tontti päättyvän tien päässä, ja Vantaalta meillä naapureiksi laskettiin tien toisella puolella olevatkin naapurit, mitkä olivat kääntöpaikan toisella puolella, minne oli meiltä vinonäköyhteys tontilta. Kun kävimme Vantaan kaupungin toimistosta hakemassa naapurien yhteystiedot, niin siellä virkailija katsoi koneelta kaikki naapurit, minne oli suora/vinoyhteys tontilta. Samalla naapurin tontista meni rasitetie takana olevalle Rintamamies talolle, joka sekin laskettiin meidän naapuriksemme. Naapurien yhteystiedot kannattaa pyytää etukäteen kaupungilta, ettei tule yllätyksiä rakennuslupaa jätettäessä.

  • Kiitos kommentista.

   Meillä siis arkkitehdin mukaan kolme naapuria olisi kuultavaksi, mutta voihan se olla että yllärinä tulee eteen vastaava tilanne kuin teillä. Meilläkin nimittäin kujan pääty. Noh, jos siihen pitää pari naapuria ottaa lisäksi niin ei liene ongelma kun heiltä ei kuitenkaan tarvitse lupia kysellä mihinkään muutoksiin, vain ilmoittaa projektin alkamisesta. Jää nähtäväksi.

 2. Tiesitkö, että Vantaalla ja Helsingissä eivät yleensä hyväksy yli 2kk vanhoja naapurikuulemisia. Suunnitelmat ovat voineet muuttua vuosien saatossa, ja talosta tulee hiukan erinäköinen kuin muutama vuosi sitten on esitetty. Naapurit ovat voineet vaihtua, taikka naapurit ovat tulleet eri aatoksiin. Myös on rehellistä ilmoittaa naapureille, että jos sauna tulee 3 metrin päähän rajasta, niin se vaikuttaa myöhemmin naapureiden suunnitelmiin jos naapurit haluavat lisä rakentaa tontille. Eli jos rakentamista on ajatellut lähiaikoina aloittaa on naapuri kuulemiset hyvä hoitaa uudelleen päivitetyillä papereilla.

  • Hei. Kiitos kommentista.
   Itseasiassa nykyään Vantaalla ilmeisesti linja on tuotakin tiukempi. Arkkitehtimme kertoi että tässä tämän vuoden sisään on ohjeistus muuttunut niin että naapurien kuulemiset saa olla maksimissaan 7 päivää vanhat rakennuslupaa jätettäessä. Eli uusintakierros edessä joka tapauksessa.

   Mielestäni kyllä hieman tiukka, etenkin jos haluaisi oikeasti käydä vaikks samalla sanomassa hei uusille naapureille. Meillä on vain kolme naapuria kuultavana, mutta entäs jos olisi vaikka kymmenen? Voisi tulla tiukkaa saada hoidettua.

Kommentointi on suljettu.