Ontelolaattoja

Ontelolaattojen kilpailutus on ollut pitkään käynnissä. Kun ensimmäiset luonnokset rakennekuvista sain, tuli lähetettyä tarjouspyyntöjä. Pyyntöjen määrää en muista, mutta kuusi tarjousta lopulta tuli takaisinpäin. Tarjouksissa oli jonkin verran eroja jo pelkästään valmistajan laskemien bruttoneliöiden määrässä. Joissain oli unohtunut esimerkiksi parvekkeen ontelolaatta. Lopulta tarjoajista valtaosa pääsi noin 163m2 määrään neliöissä. Hintahaarukka oli hitusen pienempi kuin kattoristikoiden osalta, ollen noin 6500-8000€.

Rakennesuunnittelija tapaamisessamme sanoi, että hieman epäilee meidän kylppäreiden ontelolaattojen kestävyyttä, mutta halusi odottaa mitä valmistajat sanovat. No, oikeassa oli.

Kuvassa näkyvissä kolmoslaatassa pyykkikuilu ja nelosessa aukko IV-putkille. Tuollaisenaan ei kestä.

Kuvassa näkyvissä kolmoslaatassa pyykkikuilu ja nelosessa aukko IV-putkille. Tuollaisenaan ei kestä.

Tuollaisenaan ei olisi kestänyt. Ongelmana oli se että kolmoslaatassa on tuo pyykkikuilun aukko. Silloin siihen ei voi kannattaa tuota kapeaa neloslaattaa. Tämä sitten ratkaistiin erään toimittajan ehdotuksella:

Uusi ehdotus joka toimii.

Uusi ehdotus joka toimii.

Tällä tavalla laatasto saadaan kestämään. Kolmoslaatta pysyy samana, nelosesta tuli täysleveä jolloin saadaan se kantamaan päädystä ja kavennettu laatta siirrettiin tuonne oikealle päin.

 

Tarjouspyyntöjen seulomista ja maksuehtoja

Se mikä näissä tarjouksissa itseäni ihmetytti oli maksuehdot. Jotenkin on tottunut sellaiseen ajatukseen, että kun saan tavaraa, niin sitten maksan. Tietenkin esimerkiksi jonkun talopaketin tilaamisessa varmasti onkin ihan ok maksaa sisälle ensimmäinen maksu jotta paketti menee tuotantoon. Ontelolaatoissa kuitenkin pahimmillaan eräässä tarjouksessa maksuehto oli 100% tilattaessa! Jossain oli 80% tilattaessa ja loput toimituksen jälkeen. Parissa oli 50% ennen ja jälkeen. Yksi tämän osalta loisti kuitenkin omassa luokassaan. Heillä maksuehto oli 14pv netto TOIMITUKSESTA.

Hintaluokassaan alle 7000€ oli neljä toimittajaa (aakkosjärjestyksessä): Ansion sementtivalimo Oy, Betonimestarit Oy, Betset Oy, ja Pielisen betoni Oy.

Näistä lopulta hintapuolella homma oli kahden kauppaa eli Betset ja Ansion sementtivalimo. Hintaeroa sinällään oli lopulta kolmisen sataa Ansion suuntaan mutta heillä laskennassa oli 155m2 onteloita. Betsetillä kuten muutamalla muullakin oli se 163m2. Lopulta jos laski Ansion hinnan samalle neliömäärälle niin hinta olisi ollut 20€ Betsettiä kalliimpi. Betset tarjosi myös mahdollisuutta tehdä vielä lisää aukkoja/reikiä valmistusvaiheessa (alle 150mm reiät kuitenkin työmaalla). Siellä on muutama kohta vielä missä helpottaisi hirmuisesti jos olisi aukot valmiina. Ne on suunnitelmiin vielä työn alla.

 

Mikä sitten lopulta ratkaisi?

Kaksi asiaa. Betsetillä laskentapäällikkö Jarkko Hänninen oli todella hyvin tavoitettavissa ja vastaili viesteihin nopeasti. Ansiolla taas vähän hitaampaa tuo yhteydenpito. Tärkein syy tuli kuitenkin mainittua jo aiemmin: Betsetillä maksu tulee vasta toimituksen jälkeen. Kokonaan. Eli ei tarvitse tässä vaiheessa vielä maksaa etupainotteisesti mitään. Tarjous siis hyväksytty.

 

 

3 vastausta artikkeliin ”Ontelolaattoja

  1. Moikka, meille tuli juuri muutama viikko sitten ontelolaatat ja toimittajan oli Parma. Heillä oli myös kaksiosainen laskutus, mutta niin, että 50 % oli 2 viikkoa ennen toimitusta ja 50 % heti sen jälkeen. Tuon kahden viikon riskin uskalsimme ottaa ja kaikki meni ihan niin kuin pitikin ja laatat oli sitä mitä tilattiin. Tuota pitempiin maksuennakoihin ei meilläkään olisi suostuttu.

    Marika / Kaksi Savua

  2. Maksuehtojen kanssa kannattaa olla todella tarkkana, varsinkin nykyisessä taloustilanteessa, jossa rakennusalan yrityksen ovat ahtaalla. Toisaalta kannattaa myös muistaa se, että tarjouksessa olevasta maksuehdosta voi ja myös kannattaa neuvotella. Yleensä niissä on mahdollista löytää kompromissi. Hieman tilattavasta tuotteesta toki riippuen, en olisi valmis juuri yli 10% maksamaa etukäteen ilman riittävää vakuutta.

    • Juu. Itseäni tosiaan rupesi häiritsemään nuo ehdot joita monilla oli tarjolla. Olisihan niitä varmaan saanut ehkä muokattua jonkin verran mutta itselläni myös olisi tuollainen 10-20% aivan ehdoton maksimi mitä etukäteen voisi edes ajatella maksavansa. Ja sekin pitäisi olla niin että ei tilausvaiheessa vaan siinä vaiheessa kun oikeasti menevät tuotantoon. Lopullinen tilaus kun pitää jättää jokunen viikko ennen toimitusta, niin silloin olisi hitusen pienempi riski että firma menee nurin juuri silloin.

Kommentointi on suljettu.