Nytkö naksahti luonnos kohdalleen?

Taas ihan mielenkiinnosta pyörittelin luonnoksia ruutupaperilla. Hyväksi havaitut jutut ensiksi paperille. Vanhempien makkari kylppäreineen on hieman elänyt, mutta perusideat on pysyneet samanlaisina. Lasten makkarit ja pieni leikki-aula on myös kulkenut pitkään mukana. Ongelmia on ollut enimmäkseen saada mieleiseksi niin ilmansuuntien kuin sijoitteluidenkin puolesta OH – RT – K -akseli. Myös portaikon sijoittelu ja aula on tuottanut päänvaivaa. 


Tähän lukkoon sitten auttoi kun kysyi vaimolta näkemystä. Kumma ettei tullut aiemmin mieleen… 😉 Yhdessä pohtien palaset loksahtivat kohdalleen ja yhtäkkiä huomasin että vitsit, asuinkerroksessahan on kaikki asiat mitä halusimmekin. Keittiöstä tuli ehkä isompi kuin olin ajatellut mutta mielestäni tuollaisena avonaisena tupakeittiö-ratkaisuna se kyllä palvelee kokonaisuutta. Onhan siinä kuitenkin kulku parvekkeellekin.

Toki pohjassa jää hiottavaa arkkitehdillekin mutta luulen että tämä voisi olla kyllä aika hyvä lähtökohta suunnittelulle. Kellarikerros menee myös uusiksi mutta jotainhan sitä pitää jättää ammattilaisellekin. Eli ei ole vielä tullut hiottua sitä oikein paikalleen. Tilasuunnitelmat sen suhteen eivät ole muuttuneet mutta pitäisi vain mahduttaa kaikki näppärästi kohdalleen. Ehkä seuraavaksi voi sitä ruveta miettimään.

Itse kuva on nyt piirretty hieman suuntaa antavasti seinänpaksuuksia hyväksikäyttäen. Sisäseinistä osa on runkotiilellä 130mm ja osa sisäseinätiilellä 85mm. Osa seinistä tulisi myös kevytrakenteisina jolloin tarvittaessa löytyy muokattavuutta. Ulkoseinä on mitoitettu passiivitalomitoille (reilut 600mm) mutta tuskin tulee ihan siihen asti menemään. Antaisi U-arvoksi noin 0,101 kivivillalla toteutettuna. Uskoisin että noin 0,125 riittäisi jolloin seinän paksuus olisi 525mm. Mutta jää nähtäväksi… Kokonaisuus ratkaisee eikä nyt liioittelemaan ruveta. Ikkunat myös tästä kuvasta jäi pois, mutta on kyllä melko selkeä näkemys mihin niitä tulisi.

Naks! Nytkö on pohja kohdallaan?

EDIT: Kuva vaihdettu. Ikkuna lisätty ja KPH2 sai oven.

3 vastausta artikkeliin ”Nytkö naksahti luonnos kohdalleen?

 1. Kotoinen aivoriihi kokoutui ja luonnonvalo ratkaistiin seuraavasti. Tarkoitus kun on tehdä noin 3m korkeaa huonetilaa kauttaaltaan niin takan takana olevalle seinälle voisi jättää yläosaan sellaisen matalan ja leveän aukon johon sitten lasi tai maitolasi. Riippuen vähän kumpi sopii paremmin kokonaisilmeeseen. Siitä sitten tulisi valoa leikkitilaan ja kiva yksityiskohta oleskelutilan puolelle. 🙂

 2. Ei missään nimessä saa kommentoida… 😉
  No ei, vähän se oli tässä ideakin että jo ennen kuin suunnitellaan arkkitehdin kanssa, tulisi muualtakin mielipiteitä. Hyvä saada välillä ideoita oman pään ulkopuolelta kun helposti jumahtaa urilleen.

  Eli. Leikkitilan seinä itseasiassa välttämättä ei tarttisi olla noin pitkä, mutta seinä/kaaapit itseasiassa on tarkoituksella edessä. Kaisan toive. Ei heti portaista näkyisi ihan kaikki. Eli avoimuus on kiva juttu mutta ei liian avoin.

  Leikkipaikka jää kyllä ilman luonnonvaloa. Se on totta ja täytyy ehkä vähän miettiä. Muuten kyllä oli tarkoitus tosiaan tarjota lapsille yhteinen leikkitila jossa saa remuta vaikka olisi vieraita kylässä. Vähän vanhempina voivat sitten katsoa vaikka telkkaria tai pelata siinä.

  KPH2 olisi ihan järkevä ehdottamassasi paikassa, mutta nykyiselle paikalle on pari vahvaa syytä.
  – Pyykkikuilu johon pääsy molempien kylpyhuoneiden kautta.
  – Kosteiden tilojen/vesi+viemäreiden ”keskittäminen” yhteen paikkaan. Ehkä lyhentää putkivetoja ja sitä kautta säästää.

  Hyviä ideoita ja varmasti etenkin leikkitila voi vielä vaatia lisää mietintää arkkitehdin kanssa. Omat rahkeet eivät vaan riitä enempään.

 3. Saako kommentoida tai heittää ajatuksia ilmaan…
  Onko leikkitilan ympärillä oltava seiniä tai ainakaan noin isoa pätkää? Varsinkin tuo, kun tullaan rappusista ylös, niin vastassa on seinä tai ehkä kaapit)…Antti jopa ehdotti, että voisiko mh4:n ja olohuoneen kulmassa olla takka, joka olisi joka puolelle avautuva ilman mitään seinää. Ymmärrän, jos tarkoitus on seinillä rajata lasten leikkien vyörymistä. Nyt vaan leikkipaikka noin ratkaistuna on kokonaan ilman luonnonvaloa, mikä varmaan on kyllä pätevillä valaisemilla ratkaistavissa.
  Sit mietin tota kph 2:n paikkaa. voisiko se olla Mh 2:n ja Mh 3:n välissä, jolloin se olisi lähempänä lasten makuuhuoneita ja leikkipaikkaa. Näin se vähentäisi liikennettä teidän makuuhuoneen lähellä. Nyt nuo vessat ovat aika lähellä toisiaan. Vai onko se teknisesti toteutettava
  noin?

Kommentointi on suljettu.