Millainen talo mielessä? – Tilasuunnitelmaa

Millaista tilaa sitä perheelleen tarvitsisi? Mihin sitä on varaa? Entäs jos tarvitsee lisää tilaa? Mikä on välttämätöntä, mikä ei?

Näitä kysymyksiä sitä on pyöritelty mielessä paljon, eikä varmaan valmista tule ennen kuin huomaa jo asuvansa uudessa talossa. Toivottavasti sitten on tyytyväinen niihin valintoihin mitä tuli tehtyä ja vastauksiin joita eo. kysymyksiin voi antaa.

Meillä perhe tällä hetkellä on 2 aikuista ja 3 pientä lasta. Tavoitteena olisi päästä asumaan taloon viimeistään niillä tienoilla kun lapset ovat ala-asteella. Eli jos muuttopäivä olisi tuolla 3-5 vuoden päässä. Esikoinen täyttää nyt 4v. Nuorin on vastasyntynyt. Muitakin kiireitä siis tällä hetkellä kuin raksaaminen. 😉

Mitäs tiloja sitten on suunnitteilla? Tontille hyvin todennäköisesti voi tehdä kellarin ja sitä myöten tulee näillä näkymin tehtyä rinnetalo jossa siis sisääntulosuunnassa on kaksi kerrosta näkyvissä ja takapihan puolella yksi kerros. Eli sisääntulo olisi kellarikerroksen kautta ja kaikki asuintilat olisivat ylemmässä kerroksessa. Anoppilassa on sellainen ratkaisu ja minä pidän. Pääsee parvekkeella rauhassa oleskelemaan ja katsomaan kuka kujan päässä hyörii ja jos tulee vieraita. Partsilta myös näkisi kivasti melkein koko pihan.

Pääkerroksessa tulisi olemaan 3 lastenhuonetta omassa siivessään. Sinne myös lasten kylppäri sekä pieni leikkiaula lapsille. Huoneet olisivat noin 10 neliötä, maksimissaan 12. Kylppäriin tulee suihku, wc ja kaksi lavuaaria sekä luukku pyykkikuilua varten. Ohessa pikainen piirros paintilla siitä mikä on päässä ja ruutupaperilla pyörinyt 🙂

Lasten siiven lisäksi tulee vanhempien makkari jossa on vaatehuone ja jos nyt ei suorastaan on-suite-kylppäriä niin ainakin iso kylppäri joka voi olla myös ns. yleiskäytössä oleva wc-tila. Jotain ehkä tähän tyyliin:

Tämän lisäksi sitten itse oleskelutilat sisältävät OH + RT+ Keittiö. Niistä olisi tarkoitus tehdä yhtenäistä tilaa. Ruokatila mitoitetaan 160cm x 160cm ruokapöytää varten. Keittiöstä tulee saarekkeellinen aamiastasolla.

Kokonaisuudessaan laskeskelin että pääkerroksesta tulisi noin 130-135 neliön kokoluokkaa. Tontilla on rakennusoikeutta 150 neliötä eli maksimit about niillä tienoilla kuitenkin. Yläkerrasta olisi myös pääsy suurelle, katetulle parvekkeelle jonka ehkä voisi tulevaisuudessa lasittaa. Kokonaisuutta on pyöritelty pitkään ja hartaasti ja alkaa olla siinä pisteessä että itsellä ei ole enempää annettavaa pohjalle. Arkkitehti jatkakoon aikanaan ja muokatkoon pohjasta toimivan/toimivamman. Vielä vähän mietinnässä tuo OH-RT-K -kolmio. Piirtelin uusimman idean versioon kaksi ja se ehkä jopa tuntuu toimivammalta. Mielipiteitä?

Yläkerta eli asuinkerros versio 1

versio 2

Kellarikerrokseen sitten tulisi seuraavat tilat:

– tuulikaappi/kuraeteinen/vaatehuone
– aula + portaikko
– yksi pieni wc
– kodinhoitohuone jonne yläkerrasta tulisi pyykkikuilu (luukut sekä lasten että vanhempien kylppäristä)
– saunatilat (mahdollisesti rakennettavaksi myöhemmin paremmalla ajalla)
– yksi suurehko autotalli/fillareiden säilytystila josta pääsee sisälle
– sekä suuri viimeistelemätön osuus jonka aikanaan voi halutessaan rempata käyttökuntoon. Tai jättää viimeistelemättömäksi varastoksi.

Kellari-/ sisääntulokerros

5 vastausta artikkeliin ”Millainen talo mielessä? – Tilasuunnitelmaa

  1. JEP. Itselläni ensimmäinen ”oma tila” oli ison kirjahyllyn takana sänky ja pieni pöytä. Ei siinä neliöitä montaa ollut, mutta ihan kiva kuitenkin se sekin.

  2. Mielestäni lasten huoneiksi riittää tuollainen noin 10-12 neliötä ihan hyvin, etenkin jos käytössä on tuollainen lasten leikkitila erikseen. Nykyisessä kämpässämme on suurin makuuhuone noin 11,5 neliötä ja sinne mahtuu hyvin L- muotoinen kerrossänky sekä jää leikkitilaakin reilusti.

    Nimimerkillä ”itse aikoinaan n. 8 neliön OMAN huoneen saanut ja tyytyväinen” 😉

  3. Kiitos Jane onnitteluista. Tontin kanssa tosiaan kävi melkoinen pulla. Nyt voi tyytyväisenä odottaa aikaa jolloin homma oikeasti lähtee eteenpäin. 🙂

  4. Eikös 10-12 neliön kopit ole aika pieniä, tosin mahtuu sellaiseenkin tilaan esim. parvisänky ja alle jokin työpiste. Sekä muutama vaatekaappi. Tietysti jos rakennusoikeus tulee täyteen, sitten huoneista ei sen suurempia saa? Joskin Vantaa on nyt kokeilukunta (ainut Suomessa?), jossa voi rakennusoikeuden tällä hetkellä ylitääkin – jopa 20% – jos ”hanke on hyvä”. Rakennusvalvonnan nokkamies Pekka Virkamäki osaa varmaan kertoa tästä lisää. Toisin on esim. Espoossa, jossa jos tontin sallima enimmäispinta-ala menee yhdenkin neliön yli, niin paperit tulee rakennusvalvonnasta heti bumerangina takaisin.

  5. Hei! Miten ihana tontti teillä on! Aivan upean näköinen paikka – omenapuita ja kaikkea 🙂 Piti heti lukaista kaikki sun aiemmat postaukset läpi. Teillähän on samankokoinen perhe raksaamassa kuin meillä – onnittelut uudesta tulokkaasta! Suunnitelmatkin vaikuttaa hyvältä. Keittiön ja olohuoneen paikkojen vaihtokin toimisi varmasti. Kannattaa piirrellä 🙂

Kommentointi on suljettu.