Maalämpöpohdintaa

Hieman on tullut katseltua tarjolla olevia maalämpöjärjestelmiäkin jo nyt. Vastaan tulleet firmat ovat pääasiassa niitä joihin on tullut nettisivujen tai messujen kautta hieman tutustuttua. Myös monilta tutuilta on saanut paljon vinkkejä ja suosituksia tekijöistä ja aikanaan tuleen varmasti kaikille suosituksia saaneille laittamaan tarjouspyynnön. Tässä hieman amatöörin pohdintaa. Tosin niinhän varmasti suurin osa asiakkaista on, joten jostain sitä on tietoa ammennettava.

Kokonaisvaltaisten järjestelmien tarjoajat:


Näillä näkymin tulemme kyllä tilaamaan koko järjestelmän yhdestä ja samasta paikasta. Sisältäen siis lämpöpumpun, porakaivon sekä lämmönsiirron (lattialämpö). Helpottaa kokonaisuuden hallintaa ja tarvittaessa myös reklamaatioita.

Lämpöässä:

Tästä olen saanut itseasiassa aika monta suositusta ja kävin viimeksi Myyrmäen messuilla keskustelemassa järjestelmästä. Tämän hetkisen tiedon valossa yksi suosikeista. Tarjoavat melkoisen toimivan oloista ja kokonaisvaltaista järjestelmää joka mahdollistaa viilennyksen sekä myöhemmin kytkettävät aurinkokeräimet. Myyvät omia pumppujaan: Lämpöässä Vs, Vm, Ts ja V mallistoa. En ala sen kummemmin vielä pohtimaan mikä meille olisi paras.

Viilennys ÄssäCooling järjestelmällä joka perustuu ilmeisesti hieman samantyyliseen viilennykseen kuin ilmalämpöpumpuilla. Eli järjestelmään tulee erillisiä konvektorilaitteita joista sitten huonetilaan johdatetaan maapiirin viilentämää ilmaa. Konvektoreita on sitten seinälle asennettavia samankaltaisia kuin ilmalämpöpumput sekä kattoon asennettavia neljään suuntaan puhallettavia.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin toimii erillään ilmanvaihdosta jolloin ihan samalla tavalla ei tarvitse ilmanvaihtoputkia eristää kuin jos viilennys tulisi ilmanvaihtojärjestelmän tuloputkiston kautta. Se tapa vaatisi erityistä huomiota ilmanvaihtojärjestelmän tuloilmakanaviston eristämiseen jottei vettä pääsisi kondensoitumaan tuloilmaputkiin ja sitä kautta leviämään ei toivottuihin paikkoihin.

Aurinkokeräimet ovat olleet ajatuksissa pitkään ja Lämpöässän ÄssäSolar tarjoaisi näppärän tavan jälkikäteen liittää keräimet järjestelmään. Ilmeisesti järjestelmä voidaan liittää lähes kaikkiin firman tarjoamiin pumppuihin. Joihinkin suoraan ja toisiin joissa on erillisvaraaja voidaan laittaa varaus aurinkokeräinyhteille.

LämpöYkkönen:

Pari suositusta myös heidän tuotteistaan kuullut. Myyvät Oilonin, Niben ja Viessmanin pumppuja. Nibestä ainakin olen lukenut paljon hyvää. Tosin eiköhän kaikki pumput varmaan toimi pääsääntöisesti hyvin. Maanantaikappaleita löytynee jokaiselta valmistajalta.

LämpöYkköseltä löytyy myös erillisellä konvektorilla toteutettavia viilennyksiä, mutta mahdollista on myös ilmanvaihdon kautta toimiva maaviileä. En ole vielä päättänyt kumpi olisi parempi, mutta toisaalta kiinnostaisi tuo erillinen konvektrori-järjestelmä.

Aurinkokeräinjärjestelmiä näyttäisi olevan aika monta. On sellaisia joissa on oma vesivaraaja, mutta löytyy myös maalämpöpumppuja joihin saa keräimet liitettyä. Positiivista.

Tom Allen:

Netistä on tullut luettua paljon hyvää. Toisaalta tuttavilta on tullut myös vähän toisenlaistakin palautetta. Jokainen projekti on kuitenkin omansa ja missä vaan voi tulla ongelmia tai olla tulematta. Tarjoavat kuitenkin Danfossin pumppuja mallistossaan.

Viilennys onnistuu kun valitsee sopivan pumpun siihen tarkoitukseen ja voi valita passiivisen tai aktiivisen version. Passiivisessa ilmeisesti viilennysteho hieman heikompi, perustuen vain maapiirin viilentävään tehoon. Aktiivisessa taas puhallusta tehostetaan kompressorilla. Kuluttaa enemmän sähköä mutta viilentää tehokkaammin.

Aurinkokeräimistä sivustolla ei ainakaan ihan heti silmään osunut mainintaa.

Ekowell:

Tämä on myös yksi järjestelmä josta olen saanut useampia kehuja. Pumput toimineet hyvin ja asennuksessa ei ole ollut moitittavaa. Nettisivuilta taas aika huonosti käy ilmi miten heillä on jäähdytys toteutettu. Olettaisin siis että ilmanvaihdon kautta. Myyvät käsittääkseni omia pumppujaan: Ekowell EVT ja EVTM malleja.

Mielenkiintoisena asiana pidän mm. alijäähdystä eli jos taloon on tulossa sopiva käyttökohde johon riittää matalampi mutta jatkuva lämmöntarve (meillä autotalli), niin sinne voidaan omalla piirillään johtaa normaalia asuinlämpötilaa pienempiä lämpöjä. Varmaan muidenkin järjestelmissä onnistunee.

Hieman voisi olla enemmän tietoa nettisivuilla niin saisi laajemman kuvan siitä mitä tarjoavat.

Geodrill ja Tec Heat:

Muutamalla foorumilla vastaan on tullut myös tämä Geodrill. Erikoistunut ilmeisesti pääasiassa lämpökaivojen poraamiseen mutta yhteistyössä TechHeat firman kanssa, joten tarjoavat myös kokonaispaketteja. Ainakin poraamisen osalta on tullut luettua ihan positiivisia kokemuksia (lue: edullinen ja homma toimii). Myynnissä Niben pumppuja. Niissä onnistuu myös viilennys ja tänä keväänä on tullut aika kattava valikoima aurinkokennojakin. Potentiaalinen vaihtoehto tämäkin.

Kaikki erikseen?

Yllä olevat siis tarjoavat ainakin monessa tapauksessa ns. avaimet käteen järjestelmiä. Sen lisäksi voisi olla mahdollista myös tehdä lämmitysjärjestelmä osissa. Esim. LVI-urakoitsijan kanssa yhteistyössä. Ottaisi lattialämmityksen ja pumpun kytkennät sitä kautta. Mahdollisesti pumpun jotain toista väylää käyttäen ja erikseen porauksen.

Monia pumppuja saa LVI-liikkeiden kautta, joten pumpun suhteen voisi vaan ottaa selvää mikä toimisi parhaiten omiin tarpeisiin ja sitten ostaa mistä edullisimmalla saa.

Lattialämmitys varmaan onnistuisi vaikka itse asentaen kun nuoruudessani kesätöissä sellaista on myös tullut tehtyä. Siinä voisi säästää hieman.

Porakaivon tekijöiksi vaikuttaa löytyvän päteviä tekijöitä aika paljonkin. Mielenkiintoinen vaihtoehto on esimerkiksi jo edellä mainittu Geodrill, joka taitaa olla yksi suurimmista maalämpökaivojen poraamiseen erikoistuneista firmoista Suomessa nykyään. Kyseisen firman sivuilla on myös aika mielenkiintoinen referenssikartta, joten eivät ainakaan pelkää kertoa missä ovat toimineet.

Todennäköisesti erikseen palvelut ja tuotteet ottamalla saattaisi päästä edullisemmin, mutta hieman tulee mieleen, että noinkohan tämä olisikaan se oikea paikka säästää. Takuu -asiat varmasti toimivat paljon paremmin jos järjestelmäkokonaisuudessa ei ole ns. ”harmaita alueita” joista ei oikein tiedä kenen vastuulle ne kuuluvat. Tai noh, tietää. Rakennuttajahan vastaa viime kädessä kaikesta.