Keittiösuunnittelua: Petikon Puustelli vol. 2

Torstaina 1.8. kävimme katsomassa Puustellin piirrustuksia. Keittiö näytti hyvältä, siinä saarekkeen pituudeksi oli laitettu 1500mm. Jättää enemmän tilaa kävellä ympärillä.

KHH…

…oli aika kiva. Koska tilaa on paljon ja se käytetään pääasiassa pyykinkäsittelyyn, niin tultiin tulokseen että vain yhdelle seinälle tulee yläkaappeja. Toiselle seinälle voi laittaa pari avohyllyä ja ehkä jotain pirteää tapettia/maalia tai jonkin kuvan. Tuomaan kellarin uumeniin hieman kauneuttakin. Yhteen kohtaan tason alle jätetään myös tyhjää, jonne saa pyykinkuivaustelineen pois tieltä kokonaisena. Se oli vähän kysymysmerkki kun kukaan meistä ei muistanut minkä korkuisia ko. telineet ovat. Netistä kuitenkin tarkistin että aika perusmallin teline on 83,5cm ja tason alle jäisi näillä näkymin 87cm. Eli mahtuu.

Pyykkikuilun syvennykseen tulisi kalustetoimittajalta vain ovet. Sisäosa rakennetaan itse. Eli hyllytaso jonne pyykki tippuu ja sen alle 4kpl koreja johon sen saa lajiteltua. Luulen että siitä tulee ihan hyvä ja käytännöllinen. Väritykseltään tila tulee olemaan samaa tyyliä keittiön (ja muun talon) kanssa eli mattavalkoiset kaapit, metalliset ovenkahvat ja tumma taso. Tässä tarjouksessa antrasiitin värinen laminaattitaso.

Makuuhuoneen kaapit

Lasten huoneisiin tulee korkeat vaatekaapit kolmella rungon pätkällä. Ovet valkoiset ns. normaaliovet. Kahteen huoneista ei oikein kunnolla mahdu kuin 50+50+40 -kokoiset kaapit (se saattaa hieman haitata vaihtoehtoista hankintaa esim. Ikeasta). Yhteen sitten menee se 150cm. Tarkoitus olisi että yksi kaappi on roikkuville vaatteille kahdella tangolla, yksi koritäytteinen ja viimeinen hyllyillä. Saa lautapelit ja muut romut piiloon.

Vaatehuone

Vaatehuone oli hankala. L-muotoinen kaapisto tuo nurkkaongelman. Ihan vinokulmapalikalla jäisi tosi vähän muita kaappeja. Ratkaisuksi keksittiin 120cm syvä kaappi johon tulee 60cm ovi. Eli takanurkkaan voi laittaa vähän käytettävät iltapuvut, juhlapuvut ynnä muut. Kulman molemmin puolin tuli tankokaappeja sekä korikaapistot molemmille meille. Omalle puolelleni vielä housuteline.

Eteinen

Eteiseen tulisi ovelta käsin oikealle katsottuna ehkä ensin korkea kaappi jonne tulisi pipot, hanskat ym. sälä. Sitten tulisi pitkähkö penkki jonka alle kenkäsäilytystä. Sitten liukuovikaapisto jossa myös säilytystila alakerran keskuspölynimurin letkulle. Tämä oli nyt sitä pikaisesti kasaan heitettyä osuutta, joten menee varmaan vielä tarkempaan syyniin.

mitä se sitten maksaa?

Kun lähdimme suunnittelukäynnin jälkeen (ensikäynnillä) kotiin, pohdin ääneen mitähän mahtaa tulla kiintokalusteiden kokonaishinnaksi kodinkoneineen. Heitin rukkasella 25 tonnia. Hieman nauratti kun tarjous tuli nenän eteen: 25.120€ 😀

Siinä on aika suuri hintalappu kodinkoneilla, joissa oli mm. laskettu Festivon viinikaappi ja Siemensin integroitu kahviautomaatti mukaan (mahdollinen luksus-optio edelleen). Itse kalusteet koko taloon (pl. kylppärit) kustantaisi siis n. 14.300€. Siitä keittiön osuus näyttäisi olevan vajaa 6.500€, KHH 2.750€, VH 1.600€ ja makuuhuoneet noin 850€ per huone.

Hetihän se rupesi mietityttämään että jos tämä on Puustellin hinta, niin mikähän on Ikea -hinta. Sitäkään vaihtoehtoa kun ei ole suljettu pois. Ei muuta kuin Ikea-planner käyntiin ja samankaltaista väsäämään. Yksi ongelmallinen kohta tuli kun piti apteekkarin kaappi löytää. Omaan silmääni ei sellaista osunut. Se saattaisi olla jopa ns. Deal breaker.

Laskuri antoi Ikea-keittiön hinnaksi samankaltaisena noin 4.500€. Joten täytyy sanoa, että ei mikään mahdottoman suuri ero. Pyysin myös erään tuttavan kautta hinta-arviota vastaavankaltaista kodinkonepakettia varten ja se oli noin reilun tonnin halvempi kuin Puustellin ”0-katteella” tulevat hinnat. Eli sillä kodinkonepaketilla Ikea-keittiö olisi noin 11.300€ ja Puustelli 13.800€. Puustelli aivan mittojen mukaan, Ikea heidän standardimitoilla jotka eivät aivan kohdalle osuneet. Sekä tietty apteekkarinkaapin puute (mekanismihan maksaa muutaman satasen).

Vaatehuoneeseen ei kulmaratkaisua saisi Ikeasta ilman seinien siirtelyä tai hirmuisen suurta hukkatilaa ja se ei mielestäni ole järkevää. Lasten makkarit voisi ehkä saada puoleen hintaan Puustelliin verrattuna. No, katsotaan. Meillä on vielä pitkä kilpailutusurakka edessä, joten hinnat voivat vielä muuttua itse kullakin toimijalla.