Hyvää kirjallisuutta rakentajalle 4 – ostoslistalla

Melkein voisi sanoa, että oma rakennuskirjastoni alkaa olla mielestäni ihan riittävän kattava yhtä projektia varten. Toki erilaisia käyttöohjeita, asennusohjeita ynnä muuta näkyy läjäpäin tulevaisuudessa, mutta tämä itsensä yleissivistäminen alkaa olla hanskassa. Yksi kirja nyt ainakin on vielä hankintalistalla, joko omaksi (järkkykallis!) tai sitten kirjastosta lainaksi. Muutamaltakin tutulta olen kuullut että kirja on hyvä etenkin miettiessä urakoita versus tuntityötä sekä tarkistaessa työsuoritusten hinnoittelun järkevyyttä.

Kyseessä on siis rakennustiedon vuosittain julkaisema kirja:  ROK. Rakennusosien kustannuksia 2014. Kyseisessä kirjassa siis julkaistaan vuosittain eri rakennustyyppien (sisältäen myös siis pientalon) rakenteiden kustannuksia, eriteltynä työ- ja materiaalimenekkeihin ja kustannuksiin. Erikseen käsitellään eri runkorakenteet (yli 200 vaihtoehtoa) ja pintarakenteet (melkein 150 eri vaihtoehtoa). Myös ikkunat, ovet sekä talotekniikka on löytyy opuksesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä olisi ehkä ollut hyvä hankinta jo suunnitteluvaiheessa, sillä kirjan avulla voi myös vertailla eri materiaalien kustannusvaikutuksia rakentamisen hinnan suhteen sekä myös elinkaarikustannuksia. Olisipa ollut näppärää perustaa omat ”mutut” johonkin kättä pidempään. Mutta ehkä joku innokas tuleva rakentaja ottaa tästä onkeensa ja aloittaa projektin tällä. Itselläni se on vieläkin hankkimatta, joten pääsen hyödyntämään sitä aikanaan pääasiassa kilpailutuksissa.

Kuten mainitsin, tämä tiiliskivi on melko tyyris. Uutena hinta on 94€, mutta ilmeisen hyvin pitää hintansa. Esimerkiksi 2010 versiota myydään yli 60€ hintaan netissä ja käytettynä jopa 10v. vanhaa 2004 versiota myydään melkein samaan hintaan. Sinällään ymmärrettävää, sillä työ- ja materiaalimenekithän eivät muutu vuodesta toiseen mihinkään, ainoastaan päivitetyt kustannukset puuttuvat. Noheva lukijahan lisää vaan vuotuiset rakentamisen hinnannousut menekkitietoon ja on taas kuranttia dataa. Siksi itselläni on nyt varauksessa 2013 versio kirjastosta, niin ei välttämättä tarvitse ostaa omaksi.