100K rikki ja sananen rahoitusmarkkinoista

Huh. Vauhti vaan kiihtyy. Eli tuossa olikohan eilen meni 100.000 lukukertaa rikki. On se huima määrä. Huomaa että rakennusblogeihin on kiinnostusta, eikä me edes olla vielä kirjaimellisesti itse asiassa.

Mitäs muuta. Kulisseissa pientä pankkien kanssa neuvottelua. Rahoitusmarkkinat ovat selkästi tiukentuneet rakentajille. Vielä viime syksynä rakennusprojektia suunnitteleva saattoi saada rakennuslainaa 10% omavastuuosuudella. Nyt on ilmeisesti finanssivalvonta kiristänyt valvontaa selkeästi ja vaikka puolen miljoonan taloon asuntolainan voisi saada melko helpostikin, niin rakentaja nähdään entistä suurempana riskinä.

Lieneekö pankkien tulkinnoista riippuvaista mutta nyt on tullut vastaan 15-20% omavastuu-vaatimuksia, sen lisäksi budjetin päälle 10% ylitysvara. Lisäksi 6% korkoihin varautuminen ja yhtään ei saa omaa työtä laskea mukaan. Pisin laina-aikakin on 20 vuotta. Kyllä vielä on neuvoteltavaa ja pari kolme pankkia käymättä, mutta saattaa olla että näillä spekseillä täytynee suosiolla siirtää aloitus kokonaisuudessaan sinne kevääseen 2015. Nythän oli tarkoitus että kesällä 2014 olisi tehnyt pohjat ja vasta 2015 lähtenyt rakentamaan ylöspäin. Tällä liikkeellä nyt saisi kerättyä vielä lisää pääomaa ja olisi helpompi saada edullisemmat ehdot rakennuslainalle.

Joka tapauksessa mielenkiintoisia aikoja elämme. Rakennusala on alamaissa ja hyviäkin työntekijöitä olisi saatavilla. Nyt olisi siis ihan hyvä aika rakentaa, mutta rahoituksen saaminen vaikeutuu lähes kuukausi kuukaudelta. Itse toisaalta pidän hyvänä että ollaan kiristettykin linjaa. Eipä tule niin suuria ongelmia raksaajille eteen. Mutta nyt tuntuu vähän ihmetyttää että mitenhän sitä muutkaan sitä lainaa pankista saavat kun tuntuu että oma tilanne olisi kuitenkin ihan hyvä. Vääntö jatkuu…

3 vastausta artikkeliin ”100K rikki ja sananen rahoitusmarkkinoista

  1. Päivitysilmoitus: Hieman lisää rahoituksesta | Kuninkaanmäen Grafiitinmusta täystiilitalo

  2. Päivitysilmoitus: ”Laina on nyt käytetty” | Talo Rautio

  3. ”…15-20% omavastuu-vaatimuksia, sen lisäksi budjetin päälle 10% ylitysvara. Lisäksi 6% korkoihin varautuminen ja yhtään ei saa omaa työtä laskea mukaan. Pisin laina-aikakin on 20 vuotta…”
    On kyllä melkoisen paljon melkoisen korkeita kynnyksiä vaikka verrattuna siihen, että mikä tilanne oli vielä 2-3 vuotta sitten. Eräs rakentajakollega kertoi vielä lisänä noille, että myös rakentamisen aikaa on rajattu myöntämällä vain niukasti lyhennysvapaita kuukausia laina-ajan alkuun. Ja käytännössä talon on pakko olla valmis silloin kun lainanlyhennykset alkavat korkojen ohella juoksemaan. Siinä ei sitten enää ole oikein varaa sijaisasunnon kuluihin, tai vaikka olisikin, niin tilanne joka tapauksessa alkaa käydä kukkaron päälle, jos muuttamaan ei jostain syystä pääsekään.

    Kyllä meillekin tuli kielteisiä lainapäätöksiä, kun eri pankeissa käytiin, ja erittäin selkeäsanainen vastaus tuli eräästä pankista, joka ilmoitti, että rakennuslainoja annetaan vain talopaketin ostajille, ja niillekin on ehdot kiristyneet. Ja itse kun ajattelin tehdä pitkästä tavarasta, niin keskustelu oli lainatiskillä aika lyhyt.

    Kahdesta pankista saatiin kuitenkin ihan asialliset vastaukset, ja nämä molemmat pankit oli selvästi rahan lainaamisesta kiinnostuneita. Toisessa tarjouksessa olisi heti sisällytetty alkuperäiseen lainaan 40.000 euron ylitysvara (eli vajaat 10%), koska ”usein niitä budjetin ylityksiä vaan on sattunut, niin ei sitten sen takia tarvitse heti tulla lisälainoista keskustelemaan, jos ylitys mahtuu näihin rajoihin”. Tämän vastauksen sain silloisesta omasta pankistani, ja rakennuslainaa olisi saanut nostaa aina erissä valmiusastetodistuksia vastaan.

    Toisessa pankissa – jonne sitten vaihdettiin päivittäisasiointi, ja josta rakennuslaina otettiin, niin siellä tarjottiin eri systeemiä niin, että skannaat kaikki laskut heille, niin he maksaa ne pois, ja samalla summalla rakennuslaina kasvaa. Toki valmiusastetodistukset kulkee siinä rinnalla, mutta tämä systeemi ei ole ihan niin riippuvainen valmiusastetodistuksista, jotka kuitenkin päivittyvät pienellä viipeellä.

    Tämä jälkimmäinen systeemi on tosin ongelmallinen jos haluaa esim. ostaa ylijäämätarvikkeita toisilta rakentajilta (yleensä ei kuitteja kirjoitella, eli ei ole skannattavaa pankille), tai jos haluaa ostaa vaikkapa koko keittiön IKEA:sta, jolloin kassalle tultaessa ostos on maksettava (meidän tapauksessa yli 7 tonnia), ja vasta siinä tilanteessa saa maksusta kuitin, jonka toki olisi voinut halutessaan skannata pankkiin. Mutta meillä nyt sattui olemaan tuolla hetkellä tuo määrä käteistä plus limiittiä luottokortilla, eli saatiin keittiö ostettua. Parhaat maksuehdot keittiön osalta muuten saa Puustellilta, jonne voi maksaa jopa vuosi sen jälkeen kun keittiö on jo asennettu. Silloin valmiusastetodistukset on jo ainakin ehtinyt hyvin päivittymään.

    Mutta näin se maailma kai sitten toimii. Jos rakennat lama-aikaan, ei meinaa saada lainaa. Jos taas rakentaa korkeasuhdanteessa, niin lainaa suorastaan tyrkytetään, mutta mistään ei saa kohtuuhintaista työvoimaa eikä tarvikkeita, koska kaikki pyörii ylikapasiteetillä ja ylitöiden varassa jo muutenkin. Ehkä näistä kahdesta pienempi paha on kuitenkin tuo laman pohja, ja rahoituksen vaikeudet – siis jos vaan rahoituksen jotenkin saa järjestymään, ja jos oma työpaikka on varmalla pohjalla.

Kommentointi on suljettu.