100K rikki ja sananen rahoitusmarkkinoista

Huh. Vauhti vaan kiihtyy. Eli tuossa olikohan eilen meni 100.000 lukukertaa rikki. On se huima määrä. Huomaa että rakennusblogeihin on kiinnostusta, eikä me edes olla vielä kirjaimellisesti itse asiassa.

Mitäs muuta. Kulisseissa pientä pankkien kanssa neuvottelua. Rahoitusmarkkinat ovat selkästi tiukentuneet rakentajille. Vielä viime syksynä rakennusprojektia suunnitteleva saattoi saada rakennuslainaa 10% omavastuuosuudella. Nyt on ilmeisesti finanssivalvonta kiristänyt valvontaa selkeästi ja vaikka puolen miljoonan taloon asuntolainan voisi saada melko helpostikin, niin rakentaja nähdään entistä suurempana riskinä.

Lieneekö pankkien tulkinnoista riippuvaista mutta nyt on tullut vastaan 15-20% omavastuu-vaatimuksia, sen lisäksi budjetin päälle 10% ylitysvara. Lisäksi 6% korkoihin varautuminen ja yhtään ei saa omaa työtä laskea mukaan. Pisin laina-aikakin on 20 vuotta. Kyllä vielä on neuvoteltavaa ja pari kolme pankkia käymättä, mutta saattaa olla että näillä spekseillä täytynee suosiolla siirtää aloitus kokonaisuudessaan sinne kevääseen 2015. Nythän oli tarkoitus että kesällä 2014 olisi tehnyt pohjat ja vasta 2015 lähtenyt rakentamaan ylöspäin. Tällä liikkeellä nyt saisi kerättyä vielä lisää pääomaa ja olisi helpompi saada edullisemmat ehdot rakennuslainalle.

Joka tapauksessa mielenkiintoisia aikoja elämme. Rakennusala on alamaissa ja hyviäkin työntekijöitä olisi saatavilla. Nyt olisi siis ihan hyvä aika rakentaa, mutta rahoituksen saaminen vaikeutuu lähes kuukausi kuukaudelta. Itse toisaalta pidän hyvänä että ollaan kiristettykin linjaa. Eipä tule niin suuria ongelmia raksaajille eteen. Mutta nyt tuntuu vähän ihmetyttää että mitenhän sitä muutkaan sitä lainaa pankista saavat kun tuntuu että oma tilanne olisi kuitenkin ihan hyvä. Vääntö jatkuu…