Saunarakennus vai ei?

Viime vuosina saunarakennukset ovat tehneet jonkinmoista comebackia. Itsellä ajatus kypsyi varmaan lähes pari vuotta sitten ja jotenkin vain tuo ajatus siitä, että kirjaimellisesti ”lähdetään saunaan” houkuttaa ja koukuttaa. Koska tontillamme on rakennusoikeutta 150m2 + 40m2, oli alun perin ajatuksena rakentaa saunaosasto kellariin ja joskus 5+ vuoden päästä muutosta, ottaa projektiksi saunarakennus.

Nyt on ruvennut mietityttämään että meidän saunomismäärillä kaksi saunaa olisi kyllä silkkaa rahan haaskuuta. Miksi ei siis tehtäisi samantien saunarakennusta kun rakennetaan talo? Sen voisi tehdä ulkoa valmiiksi ja ajan kanssa tehdä sisäpuolen valmiiksi. Haittaa asumiselle tästä ei olisi koska kyseessä olisi eri rakennus. Olisi jatkossakin vielä projektia jäljellä, mutta omaan rauhalliseen tahtiin.

Pientä pohdintaa tilasta:

 

 

– Käytettävissä siis noin 40 neliön suuruinen tila. Haluan sinne oikeasti ison saunan. Nyt perheen koko on 5 henkeä, joten tilaa on oltava riittäväsi koko porukalle. Saunaillat ovat myös kiva juttu, joten mukavahan se olisi että koko remukööri mahtuisi kerralla löylyyn. Saunan koko siis jotain 10-12 neliön tienoilla. Puukiuas jonka lämmitys takkahuoneen puolelta.

– Pesuhuoneessa kaksi suihkua, mutta olen vielä kahden vaiheilla tehdäkö kompakti tila vai väljä jonne ehkä voisi laittaa jonkinmoisen ammeen tai vastaavan. Siinä olisi lapsien kiva lutrata. Mietintä jatkuu.

– Pieni pukuhuone/pukutila. Penkki ja naulakot. Pesuhuoneratkaisusta riippuu minkä kokoinen.

– Takkahuone. Kiukaan lämmittämisen sotkut jäävät tähän tilaan. Kuten päärakennus, voisi tehdä hitusen normaalia korkeammaksi jotta saa kiinteän makuuparven yläpuolelle. Sinne saisi helposti tilaa vaikka viidelle hengelle nukkumiseen. Toimii siis myös vierasmajoituksena jos on tarvetta.

– Pieni wc. Pönttö ja pieni lavuaari.

Versio 1, jossa pienempi kylppäri ja isompi pukuhuone

Versio 2, jossa suurempi kylppäri ja pieni pukutila

7 vastausta artikkeliin ”Saunarakennus vai ei?

  1. Tuuletusikkuna on ihan kätevä. Nykyisessä kämpässämme on sellainen ja käytössäkin kesäisin. Mutta kuitenkin sen saunominen lämmittää yläkerran (jossa sauna ja makkarit on). Vanhempieni talossa ei tuuletusikkunaa ollut ja saunan yläpuolella nukkuessa oli välillä tosi tukalaa!

    Sähkö/puukiuas voisi olla kyllä ihan näppärä. Juuri katsastin ja Aurinkokiukaalla itseasiassa yhdistelmäkiukaita löytyy myös ”seinän läpi lämmitettävinä” mikä itselle olisi se tärkein juttu. Että aina saunoessa puukiukaan avulla, olisi myös takkahuoneessa tuli. 🙂

  2. No vautsi, enpä tullut ajatelleeksikaan tuota ikkunan kautta lämmön tuulettamista! Pointsit menivät jälleen kerran arkkitehdillemme joka siis ei ollutkaan ajatellut ihan pelkkää maisemaa kun kieltäytyi piirtämästä saunaa keskelle kämppää ja halusi välttämättä siihen ikkunat =D Kiukaan kanssa päädyimme ehdottomasti haluamaan puukiukaan, mutta varaus sähkökiukaalle kuitekin jätettiin mahdolliseksi.

  3. Hei Vili,

    Meilläkin tämä ”monasti saunan takia talo lämpenee liikaakin” -ilmiö vaikutti ihan kellarin pohjapiirustuksiin niin, että sauna haluttiin ulkoseinän viereen, ja löylyhuoneesta ikkuna suoraan ulos. Voi sitten kesällä halutessaan päästää liiat lämmöt pihalle. Eräs tuttavani teki omaan hyvin eristettyyn taloonsa saunan ”ihan keskelle”, ja sitä ei voinut keskikesällä lämmittää ollenkaan. Muuten oli seuraavat 2-3 päivää huonelämpötila noin +30C ja joskus ylikin.

    Vielä tuolla ylempänä kun oli sähkö/puukiukaasta juttua, niin me ollaan harkittu itsellemme nyt yhdistelmäkiuasta niin, että alapäässä on puulämmitys ja yläpäässä sähkövastukset. Sitten se on ihan oman valinnan mukaan kumpaa tykkää milläkin kertaa käyttää. On minusta joskus kiireen keskellä kätevää ja mukavaa (nytkin rivitaloasunnon sähkökiukaassa) se, että kun napista vääntää saunan päälle, ja lähtee vaikka hölkkäämään Kuusijärven ympäri, niin takaisin tullessa sauna on jo riittävän lämmin. Ja jos 6kWh:n kiuas on yhteensä päällä 1 tunnin, se maksaa noin 1 euron. Oman metsän puilla lämmittäessä se euro ehkä säästyisi (ainakin melkein kokonaan), mutta hiukan aikaa kuluu sitten enempi. Nähtiin sellainen yhdistelmäkiuas Omakoti-Messuilla keväällä Helsingin messukeskuksessa, tässä linkki ja kuva kiukaasta: http://taloprojekti-talo-rautio.blogspot.fi/2012/04/omakoti-messuilla-hgin-messukeskuksessa.html

  4. Totta, lämmön hyödyntämistä ei tule, mutta toisaalta omat kokemukset omasta kämpästä sekä aikoinaan vanhempien kämpästä kertovat kyllä sitä että monasti saunan takia talo lämpenee liikaakin ja on jopa talvella epämukavan kuuma. Etenkin jos sattuu olemaan makuuhuone siinä saunan yllä. Eli toisaalta omiin mieltymyksiin tuo lämmön hyödyntämättömyys päärakennuksessa on ehkä hyväkin 🙂

  5. Minä tykkään kovasti tästä saunarakennuksen comebackista! Silloin saunomisessa on jotain oikein erityistä. Ja onhan siinä saunarakennuksessa sitten myös se rauhallinen yöpymis- tai illanviettopaikka. Tietty se puukiukaan lämpö ei sitten hyödynny talon lämmitykseen.

    Meidän sauna tulee kyllä ihan alakertaan. Boring 😉

  6. Kyllä tuo kellarin sähkösauna on ollut ajatuksissa, mutta saa nyt nähdä. Yläkertaan on kuitenkin tulossa kunnon suihku ja kylpytilat, joten välttämättä ei ehkä tarvitsisi. On siinä saunan lämmittämisessä jo se puoli juttua…

    Todellakin samoilla linjoilla tuon ”saunarakennuksen” kanssa, eli oikeampi nimitys voisi olla monitoimirakennus. Varmaan tulisi olemaan ihan kunnon käytössä ja uskoisin että illanvietoissa ei välttämättä vieraat jaksaisi kotiin lähteä vaikka kohtuu lähellä asuisivatkin. Mukavahan se olisi jos ei kenelläkään olisi hoppu ja tosiaan kun saa vieraat erilliseen rakennukseen, niin kukaan ei häiritse ketään.

    Lasten kanssa olen myös samaa mieltä… vaikka muuttavat pois kotoa niin se on vain väliaikaista. Ei montaa vuotta mene kun alkavat tulemaan tyttö/poikaystävien kanssa takaisin vähintään pyhiksi ja kohta on jo lapsenlapsia. Haluan että meidän kotimme on SE mummola johon kaikki mahtuu ja ovat aina tervetulleita takaisin.

  7. Entäs jos teette kellariin sähkökiukaan ympärille sellaisen saunan, jota käytetään silloin jos sattuu sellainen keli tai mieliala tai kiire, että saunaan lähtö ulos ei houkuta eikä koukuta? Silloin olisi napista vääntämällä sauna lämmin omassa kellarissakin vaivatta ja reilussa puolessa tunnissa. Erillisessä saunarakennuksessa olisi sitten ihan aito puukiuas, jolloin sen lämmittämisestä toki hiukan enempi vaivaa, mutta varmasti vaivan arvoista?

    Ja vaikka sen erillisen saunarakennuksen nimi olisi ”saunarakennus”, niin onhan siellä se takkahuone ja parvi myös. Eli käyttötarkoitus voisi olla laajempikin kuin pelkkä saunominen? Jos vaikka joskus tulee enempi yöpyviä vieraita yhdellä kerralla, niin mahtuu sitten yöpymään saunamökissaäkin. Ja jos ei talvella muuten tarkene, niin kun heittää muutaman klapin saunan pesään, niin sitten tarkenee jo hyvin.

    Meilläkin nyt talo valmistuu siihen vaiheeseen kun muksut muuttavat lähivuosina kotoa (no – nuorin on nyt 11v eli ei ihan vielä olla ihan kaksistaan noin 273 m2:n talossa. Mutta meilläkin toiveissa on, että jospa lapset sitten kuitenkin joskus tulevat takaisin kyläilemään ja on lasten lapsetkin mukana, niin silloin sitä tilaa tarvitaan. Samoin voi käydä teillekin? Jolloin jos tilan puute yllättää, laita osa yövieraista sinne saunamökkiin. Tosin jos kaikki tuttavat asuvat ihan lähinurkilla, sitten ne eivät yövy. Meillä tuttuja on vähän pidemmänkin matkan päässä, jolloin saman päivän aikana ei välttämättä houkuta ajaa takaisin kotiin.

Kommentointi on suljettu.