Sähkö älyllä, perinteisesti vai jotain siltä väliltä?

Kuten lupailin, tässä vähän meidän talon sähköistyksen pohdintaa. Jossain vaiheessa projektia pohdin vakavissani KNX:ää tai vastaavaa älyä taloon. Saisi hienoja kosketusnäyttöjä, erilaisia valaistustiloja ja automatiikkaa niin lämmityksen kuin ilmanvaihdonkin hoitamiseen. Sitä on tullut pyöriteltyä paljon ja aiemmin taisinkin jopa kirjoittaa siitä että KNX se olla pitää. Tällä hetkellä se taitaakin olla se järkevin vaihtoehto, mutta kun on nyt jo muutaman vuoden seurannut näidenkin järjestelmien kehitystä, niin ei voi mitenkään ennustaa mitä on esimerkiksi vain viiden vuoden päästä. Onko KNX enää niin yleinen kuin tällä hetkellä? Pysyykö se avoimena standardina? Ylläpitävätkö eri yrityksen yhteensopivuuksia jne. Ei pysty sanomaan. Pikkuhiljaa alkoi pääni kääntyä perinteisen suuntaan.

Miksi meille nyt sitten ei tule älykästä sähköä?

Suurimmat syyt perinteisemmän ratkaisun valintaan ovat tässä.

  • Raha. Koenko saavani ylimääräisellä rahallisella panostuksella muuta kuin wow-efektin aikaan vieraissa. Ehkä hieman käyttömukavuutta lisää, mutta en ole valmis siitä maksamaan paljoa.
  • Oma kiinnostuksen puute. Ei sinällään koske tekniikkaa yleensä, mutta itse en ole sähköalalla enkä voi väittää alasta juurikaan mitään ymmärtäväni. Tällöin en jaksa myöskään perehtyä esimerkiksi KNX-ohjelmointiin tai ymmärtämään muuten miten järjestelmä toimii.
  • Perhe. Vaikka kosketusnäytöt ynnä muut olisivat kivoja leluja niin olen työni puolesta paljon reissussa ja en vaan jotenkin näe vaimoani näpelöimässä järjestelmää kovinkaan innokkaasti. Saisin ympäri maailmaa odottaa puheluita että ”mistäs nyt pitikään painaa…”
  • Vikatilanteet. Jossain nettiä selatessa tuli vastaan sellaisiakin tilanteita että ukkosella saattaa salamanisku sekoittaa tai nollata koko ohjelmoinnin, jolloin aiempaan kiinnostus -kohtaan viitaten pitäisi ottaa ammattimies hoitamaan järjestelmän kuntoon. Samaten jos jonkin jutun haluaisikin muuttaa toisella tapaa (mikä väylätekniikkaa käyttäen on mahdollisuus, toisin kuin perinteisessä), niin aina pitäisi ottaa ammattireiska töihin.

Mitenkäs sitten se perinteinen?

Perinteinen tapa sähköistää talo rupesi tuntumaan houkuttelevimmalta vaihtoehdolta meille. Toki se asettaa hieman rajoituksia verrattuna vapaasti ohjelmoitaviin väyliin, mutta huolellisella sähkösuunnittelulla pääsee jo hyvin pitkälle. Löysin myös netistä muutamia viittauksia siihen että monia älyjärjestelmien mielenkiintoisia juttuja on mahdollista toteuttaa myös perinteisellä tavallakin. Kuten nyt esimerkiksi Kotona/poissa -kytkin, yhdestä pisteestä valojen sammuttaminen, erilaiset valaistusryhmät tietystä kytkimestä jne.

Kun sitten aloin Ad-luxin avustuksella miettimään talon valaistuksia, törmäsin heidän sivuillaan Selegan vaihtoehtoon. Vaikutti melko lupaavalta omia toiveitamme ajatellen, sillä tarjolla olisi juurikin perinteistä ratkaisua mutta viisalla tavalla. Toki sitäkin kautta on mahdollisuus saada enemmänkin älyä järjestelmään, mutta se ei nyt tällä kertaa itseäni kiinnosta.

Käytännössä siis he tarjoavat kolmea perusvaihtoehtoa: Easy, Wise ja Smart. Näistä viimeinen on se älyversio joka jo rupeaa myös nostamaan kustannuksiakin selkeästi. Mitä sitten parilla ensimmäisellä saisi?

EASY

  • Turvatila sähkölle ja vedelle poissaollessa.
    Eli vähän samaa juttua kuin kotona/poissa -kytkimellä
  • Sähköjen katkaisu palohälytystilanteessa.
    Järkevä juttu etenkin kun monasti palo saattaa jopa johtua sähköstä.
  • Valot pois yhdellä painikkeella / osa valoista pois yhdellä painikkeella.
    Kiinnostaa etenkin kotona/poissa -juttuun mutta myös esimerkiksi vanhempien makkarin yhteyteen. Saisi nukkumaan mennessä sammutettua kaikki tai suurimman osan valoista yhdestä paikasta.
  • Auton lämmityksen ohjaus sisältä painikkeella.
    Aika perusjuttua mutta hyvä olla olemassa.
  • Ulkovalojen hämäräkytkinohjaus sekä painikkeet.
    Tämä kiinnostaa erityisesti sillä olen jo ajatuksissani panostanut ulkovalaistukseen. Kivempi tulla kotiin kun on valoja.

Kyseinen vaihtoehto ei sisällä mitään erillistä ohjausjärjestelmää, joten ei myöskään vaadi sitä ammattireiskaa asentamaan eikä myöhemmin ohjelmoimaan. Toteutus myöskin ihan peruskomponenteilla eli ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn valmistajaan.

WISE (edellä mainittujen lisäksi)

  • Valot pois yhdestä painikkeesta + poistumisviive.
    Tämä nyt toimii poistumisviiveen ansiosta vieläkin paremmin kotona/poissa -kytkentään.
  • Autolämmitykseen sisäpainikkeen lisäksi kellolla/ajastimella ohjaus.
    No tämäkin tuntuu nykyään aika sellaiselta perusvaatimukselta. Järkevä siis ainakin omaan käyttöön.

Tässä versiossa on peruspalikoiden lisäksi valmiiksi ohjelmoitu ohjausrele. Ei edelleenkään vaadi erikoisosaamista asentajalta. Kyseinen rele on valittu suuren valmistajan valikoimasta ja on korvattavissa muiden valmistajien vastaavalla.

Näiden lisäksi molempiin mahdollisuus saada plussana vielä laajennusyksikkö turvavalvontaan, vuotovalvontaan sekä hälytyksen siirto matkapuhelimeen.

No mitä sitten meille?

Itseäni nyt eniten kiinnostaa tuo WISE -vaihtoehto. Se tarjoaa hyvinkin pitkälti kaikkea mitä aiemmin älysähköltä olisin halunnutkin. Kustannusvaikutuskaan ei pitäisi olla juuri normaalisähköistystä korkeampi. Sillä ajatuksella lähdimme myös suunnitelmaa viemään eteenpäin.

Kun muutenkin olen pyrkinyt ajattelemaan talon elinkaarta mahdollisimman pitkäksi ja omaankin käyttöön tavoitteella 30+ vuotta, niin talossa on perushyvä sähköistys joka myös aikanaan mahdollisen uuden asukkaan on mahdollista oppia vain kokeilemallakin. Ei tarvitse lukea käyttöohjeita ennen kuin saa valot päälle 😉 Myöskään ei tarvitse miettiä onko järjestelmää olemassa 10 vuoden jälkeen tai saako varaosia jos valmistaja onkin jo lopettanut tai vaihtanut vain uudempaan tekniikkaan.

Uskon että tällä tavalla saamme vain ne ominaisuudet joita tarvitsemme ja mitkä helpottavat elämää sopivasti. Ja vielä sillä tavalla että koko perhe osaa käyttää niitä. Toki menetämme mahdollisuuden helpohkoon uudelleenohjelmointiin mutta eipä sitä tarvitse kovin paljoa muutoksia tehdä jos valaistus ja sähköt on kerralla hyvin suunniteltu. Täydellistä ei voi saada, mutta siihen pyritään.

Yksi vastaus artikkeliin ”Sähkö älyllä, perinteisesti vai jotain siltä väliltä?

  1. KNX järjestelmän kanssa ei tarvitse miettiä löytyykö tulevaisuudessa osia vaiko ei. Tälläkin hetkellä noin 200 valmistajaa tekee tuotetta joka on yhteensopiva keskenään. Yksittäiset valmistajat voivat kadota markkinoilta nopeastikin.

    Voit tehdä perusversion napit seiniin ja päälle pois. Myöhemmin väyläpohjaisia voi laajentaa oman maun mukaan lähes rajattomasti.

Kommentointi on suljettu.