Arkkitehtisuunnittelusta saatu tarjous

Hieman jännä tunne. Tähän asti tontin ostoa lukuunottamatta mitään konkreettista ei sinällään ole tapahtunut ja suunnitelmat on pyörinyt pääasiassa oman pään toimesta. Viime viikon torstaina tavattiin eräs tutun tuttu arkkitehti jonka kanssa olen aiemminkin kyllä keskustellut ja tuntui aika hyvin kemiat kohtaavan.

Arkkitehti joka tapauksessa siis tuli käymään meillä kotosalla ja parin tunnin ajan käytiin hanketta läpi. Kuulemma tilasuunnitelma on melko pitkällä, tosin ajatus kellarista sisäänkäyntikerroksena sai pienen kolauksen koska ilmeisesti sisääntulokerroksessa pitää esteettömyysmääräysten mukaan olla pesutilat sekä kokkausmahdollisuus. Jos nyt vaikka itselle sattuisi jotain… tosin silloin todennäköisesti itselleni tulisi kyllä ennemmin mieleen myydä talo tai rakentaa vaikka hissi kuin asua kellarissa. Eiköhän siihenkin ratkaisu tosin keksitä.

Alustavasti puhuttiin että jos päästään sopimukseen, niin arkkitehti tekee omien luonnostemme tueksi pari vaihtoehtoista suunnitelmaa ja jos niistä lähdetään kehittelemään eteenpäin, maksamme luonnostelustakin. Jos taas päädytään jatkamaan omista raapustuksista, luonnosvaiheesta ei mene maksua. Reilua puolin ja toisin. Jos sopimus tehdään niin mielenkiinnolla kyllä odotan erilaisia vaihtoehtoja.

Seuraavalla viikolla sitten heti maanantaina kolahti tarjous sähköpostiin ja nyt sitä on muutaman päivän ehtinyt miettiäkin. Nopealla laskeskelulla ekoihin 3D kuviin + kustannusarvioon saakka suunnittelu kustantaisi n. kolmen tonnin luokkaa ja toisiin, tarkentaviin 3D kuviin saakka päästäisiin reilun neljän tonnin hintahaarukalla. Riippuen hieman tuleeko luonnoksista maksu vai ei. Sekä tietty tuleeko paljon lisähieromista suunnitelmiin. Mielestäni ihan järkevässä hintaluokassa ottaen huomioon että ko. arkkitehti on kyllä ensi- (ja toiseltakin) vaikutelmaltaan sellainen henkilö jolle mielellään jättäisi talomme suunnittelun sekä pääsuunnittelun.

Mietitään vielä muutama päivä ja sitten annetaan vastausta. Jännää. 🙂

6 vastausta artikkeliin ”Arkkitehtisuunnittelusta saatu tarjous

  1. Eilisen arkkitehtiehdokkaan kanssa juteltiin, että ilmeisesti kun meidän luonnoksessa pääasuinkerros on se ylempi niin riittää kun esteettömyyden huomioi varauksella porraskuljettimelle (tai mikä lie nyt olikaan) ja tekee ulkokautta luiskan tai varauksen luiskalle josta pääsisi vaikka parvekkeen/terassin kautta sisälle. Eli eiköhän näillä omilla ajatuksilla vielä eteenpäin päästä.

    Tsemppiä teillekin! Oman osanne ja enemmänkin olette saaneet rakennuttajan vaikeuksista, mutta toivottavasti jo alkaa valoa näkymään tunnelin päässä. 🙂

  2. Meillä rakenteilla rinnetalo Espooseen, eikä täällä ainakaan ole vaatimusta keittiöstä sisääntulokerroksessa. Inva-määräykset täyttävä wc ja pesutilat piti olla. Kellarikerrokseen oli muutenkin luontevaa sijoittaa kylpyhuone, niin ongelmaa tuon kanssa ei ollut. Tsemppiä teille projektiin!

  3. Lisäys vielä:

    ”Alustavasti puhuttiin että jos päästään sopimukseen, niin arkkitehti tekee omien luonnostemme tueksi pari vaihtoehtoista suunnitelmaa ja jos niistä lähdetään kehittelemään eteenpäin, maksamme luonnostelustakin. Jos taas päädytään jatkamaan omista raapustuksista, luonnosvaiheesta ei mene maksua.”

    Itse olisin ainakin tässä tilanteessa utelias näkemään ne muutkin vaihtoehdot ammatti-ihmisen lähestymiskulmina, kun hän nyt tietää tontin ja teidän toiveet kuitenkin.

    Meillä arkkitehti piirsi luonnokset ihan kolmeenkin kertaan, joista yhden ihan vaan siksi että itsekin näkisin, että ”kokonaisuus ei toimi, tai ainakin hankalaksi menee”, mutta siinäkin versiossa oli sentään muutamia rusinoita, jotka poimittiin parempaan talteen ja otettiin mukaan tähän suunnitelmaan, joka meillä nyt on toteutuksessa.

    Samoin voi käydä teillekin, että vaihtoehtoiset suunnitelmat menevät roskikseen sellaisenaan (jolloin ne eivät edes maksa mitään? Erittäin reilua jos näin on sovittu), mutta jos siellä kuitenkin on jotain edes osakokonaisuuksia tilajärjestelyistä tai tontin käytöstä, niin kannattaahan ne pelastaa talteen, koska hyvää suunnittelua ei oikeastaan korvaa mikään. Ja arkkitehti kuitenkin on suunnitellut tai ainakin nähnyt tuhansittain erilaisia keissejä, ja muistaa varmaan jo vanhasta muististaan jotain joka pienellä modifikaatiolla saattaisi sopia teillekin. Eli onnistumisen mahdollisuus noissa vaihtoehtoisissa suunnitelmissa saattaa olla melko suuri – kaikesta huolimatta – siis vaikka olettekin jo itse kaiken moneen kertaan ja valmiiksi luonnostelleet. Mutta kaksi päätä on joskus vaan viisaampi kuin yksi, tai vaikka koko perheenkin suunnitelmissa yhdet uudet lisäaivot ja uudet freshit ideat voi olla aina hyvä lisä, varsinkin kun on arkkitehdistä eli ammattisuunnittelijasta kyse…

  4. ”…ilmeisesti sisääntulokerroksessa pitää esteettömyysmääräysten mukaan olla pesutilat sekä kokkausmahdollisuus. Jos nyt vaikka itselle sattuisi jotain…”

    Järkevää ehdottomasti näin, mutta ei ihan lakisääteistä kuitenkaan? Tai ainakin me saatiin oma rakennuslupa läpi, ja meillä sisääntulokerroksessa on vain keittiö ja WC. Toki WC:n takana on vaatehuone/varastotila, josta väliseinä purkamalla pois saataisiin jälkikäteisesti pienillä muutostöillä kunnollinen Inva-WC peseytymistiloineen, mutta tällä hetkellä pesutilat löytyvät meidän talossa vain kellarista, jossa on varsinainen saunaosasta, ja lisäksi vintillä ylimmässä kerroksessa on WC:n yhteydessä suihkukaappi. En uskalla vesivahinkoriskeistä johtuen laattalattialla tehdä enempiä suihkutiloja puurakenteisen talon yläkertaan, mutta jotain peseytymistiloja sinne oli pakko laittaa, muuten olisi kellarin saunaosasto ja sinne johtavat käytävät laskettu mukaan rakennusoikeuteen, mutta nyt ei laskettu. Eli tämmöinen ”pykäläviidakko” tähän kellariasiaankin liittyy.

    Itselläni meni myös nuo suunnittelut ja valvonnat vähän kaveripohjalta ja tuttujen kesken ei ole varmastikaan ihan täysimääräisiä markkinahintoja sovellettu. Itselläni arkkitehdin + rakennesuunnittelu + lvv-suunnittelu + sähkösuunnittelu + valaistussuunnitelma + valvonnat eli vastaava mestari ja kvv-valvonta tulivat maksamaan yhteenstä tasan 24 tonnia. Tämä jakautui suunnilleen niin, että jos arkkitehdille maksettiin yksi raha, rakennesuunnittelija otti puolet siitä, lvv-suunnittelija puolet suutä (eli 0,25), sähkösuunnittelija puolet siitä ja valaistussuunnitelma oli halvin eli puolet sähkösuunnitelmasta.

  5. Kiitos vertailutiedoista, näin ihan vaan meidän kesken 🙂

    Mitä tarjousta katselin, niin meillä oli aika samanlaista. Luonnoksien hinnoittelu oli pienempää, mutta sitten taas pääsuunnittelun osuutta oli korostettu ja se oli hintavampaa.

    Kokonaissumman lopputulemaa on vielä mahdotonta sanoa. Tarjouksen hinnat sisältävät paljon ja on vähän kuin buffet-pöytä. Sieltä voi poimia erillissuunnitelmia tarpeen mukaan ja ne tuo vähän lisää. Myöskään suunnitteluosuuksien päälle tulevaa lisäsäätämisen määrää on vaikea vielä sanoa. Riippuu tilaajasta 😉

    Kyllä itse olen samaa mieltä että isoja rahoja suunnitteluun saa laittaa, mutta parhaimmassa tapauksessa hyvin suunniteltu voi säästää jos ei nyt sentään itseään niin tonneja kuitenkin.

  6. Koska tämä ei varmaankaan mikään suurensuuri liikesalaisuus ole, niin voin ihan näin meidän kesken Vili sulle kertoa meidän arkkitehdin suunnittelusopimuksen hintoja 😉

    Ehdotuspiirustukset L1: 1400 E
    Luonnospiirustukset L2: 1200 E
    Luonnospiirustukset L3: 1000 E
    Rakennuslupapiirustukset: 1000 E
    Työpiirustukset: 1900 E

    Suunnittelupalkkio yht. 7900 E, muutostunneista ei laskuteta erikseen.

    Pääsuunnittelu: 1400 E
    Ja näihin alvit päälle.

    Itse suunnitteluprosessin kuluessa ei ehkä ollut ihan näin selkeitä vaiheita. Kokemuksesta voin nyt sanoa että tuosta pääsuunnittelusta ehkä kannattaisi maksaa enemmänkin jos saa hyvän pääsuunnittelijan. Pääsuunnittelijan virheiden takia joutuu kärsimään tonnien tappioita aivan helposti.

    Näiden lisäksi tulee rakennesuunnittelusta isot kulut jos tekee ihan ”oman” talon. Että ei tuo suunnittelu ole ihan ilmaista. Sitten sähkö- ja lvi-suunnittelut. Justiinsa kirjoitin blogiini postauksen sisustussuunnittelusta jonka kokonaissumma jäi alle 1000 Euron, se on kyllä hyvin pientä tuossa muussa suunnittelupotissa.

    Isoja rahoja, mutta silti niissä ei itsetarkoituksellisesti kannata säästää koska ne säästöt iskeytyvät omaan nilkkaan töiden aikaan.

Kommentointi on suljettu.